Малофеев разказа за чудесата на Даровете на влъхвите

Приключва пребиваването на Даровете на влъхвите в пределите на Руската Православна църква. За изминалия месец  на светинята успяха да се поклонят около 1,6 милиона души, съобщиха на пресконференцията в ИТАР-ТАСС организаторите. Напомняме, че светата реликва за първи път беше изнесена извън границите на Гърция и изпратена за поклонение в Русия, Беларус и Украйна.

„В Москва, Минск, Киев, Симферопол и Волгоград, където светинята ще бъде днес до вечерта, общо за целия период дойдоха за поклонение над 1,6 милиона души. В Москва пред реликвата се поклониха 412 хиляди души, плюс още 8 хиляди в гимназията „Василий Велики“ по пътя за летище „Внуково“. В Санкт Петербург дойдоха 165 хиляди души, но рекорд постави Минск – 520 хиляди души, след това в Киев въпреки сложната ситуация и -25 градуса навън, в храма на поклонение пред безценната реликва дойдоха 280 хиляди души“, отбеляза главата на Попечителския съвет на Фонда „Св. Василий Велики”, г-н Константин Малофеев, който е инициатор на донасянето на Даровете на влъхвите в Русия, Беларус и Украйна.

Той разказа, че „в Симферопол даровете на влъхвите се озоваха съвсем случайно – поради лошото време, се наложи временно самолетът да кацне на летището в града, а щом така се случи, свещенослужителите решиха да удовлетворят молбата на местната епархия. Едно от най-значимите събития е пренасянето на реликвата във Волгоград, който пострада наскоро от терористични атаки, поради което беше невъзможно да се даде отказ на молбата на местните вярващи. Даровете на влъхвите във Волгоград придружава самия Патриарх Кирил, който пристигна в града, за да разговаря и подкрепи пострадалите от терористичните актове през декември 2013 г.“, добави Малофеев. По думите му, започвайки от 3 февруари до днес, за поклонение пред светинята дойдоха близо 47 хиляди души. Също така, той спомена, че най-много така наречени „бесновати“ хора е имало в Киев.

„В Москва в храма „Христос Спасител“ такива хора имаше по пет на ден, в Петербург такива бяха единици през целия престой на светинята, в Минск не имало нито един такъв човек, а в Киев бяха много“, разказа Константин Малофеев. Думите му могат да бъдат интерпретирани по различен начин, но самия той не предложи никакви хипотези по тази тема. Само отбеляза, че под думата „бесновати“ се има предвид психичноболни хора, а не хора, в които наистина се е вселил бесът.

Организаторите на това голямо събитие планират да заснемат документален филм за чудесата, станали през времето на пребиваване на Даровете на влъхвите на територията на Руската Православна Църква. Те разполагат с видеодоказателства за изцеляване на хора. Тези кадри ще станат основата на новия документален филм, който се планира да излезе на екран към края на април 2014 г.

„Ние задължително ще направим филм за случаите на изцеление“, отбеляза Малофеев. Той разказа, че макар „чудото да е тайнство, индивидуално, касаещо повече душата на човека, отколкота да изразява някакви физични явления“, случаи на реално изцеление на тежко болни хора след докосването им до светинята поразиха всички, които били в близост до изцеления в онзи момент. Например, един млад вярващ мъж, с тежка травма на гръбначния стълб, в инвалидна количка, след като се помолил пред Даровете на влъхвите, след няколко дни дошъл в храма „Христос Спасител“ на краката си. „Ще съберем материалите от видеокамерите и айфоните на журналистите и миряните, които са успяли да заснемат чудесата, както и разказите на монасите и онези, които са преживели чудесата. Смятаме да завършим филма към Великден“, поясни още Малофеев.

„Въпреки тежките исторически и идеологически обстоятелства в страната ни, народа ни все още е запазил тягата си към святостта“, каза игуменът на Татянинския храм към МГУ протойерей Владимир Вигилянский..