Даровете на влъхвите бяха пренесени през целия Севастополски залив

В последния ден на пребиваване в Украйна, Даровете на влъхвите бяха пренесени с литийно шествие по целия Севастополски залив, около корабите на Черноморския флот на Русия. „Свещенослужителите пренесоха Светата реликва от Атон през целия Севастополски залив с кораб, освещавайки корабите на Черноморския флот на Русия и на Военно-морските сили на Украйна, благославяйки моряците за благочестива служба на Родината“, съобщи на ИТАР-ТАСС Мария Коровина председател на прес-центъра на оргкомитета. В една от разположените части на украинската ВМС, светата реликва беше посрещната от главнокомандващия на украинския флот адмирал Юрий Илин. Също така, реликвата беше доставена и на руския крайцер „Москва“, на борда на който има параклис.

Напомняме, че Даровете на влъхвите бяха доставени късно вечерта на 1 февруари в Севастопол, във Владимирския храм на град Херсон. През цялата нощ пред светата реликва се извършваха молебни, о потокът от поклонниците не спираше. По думите на организаторите на това голямо събитие, за три дни в Крим бяха дошли да се поклонят на светинята около 150 хиляди души, а за целия месец в Москва, Санкт-Петербург, Минск и Киев на Даровете на влъхвите се поклониха над 1,5 милиона души.

На 3 февруари, безценната светиня беше доставена във Волгоград. Днес на 40-ия ден след трагедиите от терористичните атаки, отнесли 42 живота, Патриарх Кирил отслужи богослужение. В програмата на визитата на руския патриарх са включени: посещенията на местата, където бяха извършени взривовете, както и катедралния Казански събор, където Даровете на влъхвите ще бъдат два дни. На роднините на загиналите и ранените при терористичните атаки във Волгоград е предоставено правото първи да се поклонят на светата реликва..