Дарение на руски книги получи Шуменският университет

Триста нови заглавия от областта на езикознанието, литературата, фолклора, историята, географията, религията, изобразителното изкуство, музиката на Русия получи Катедрата по руски език към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Дарението е от руската културна организация „Дом русского зарубежья имени Александра Солженицына“ и е по повод 45-годишнината от създаването на катедрата. Това съобщи за Радио Шумен Ирена Петрова – представител на русистиката в Шуменския университет, преподавател по методика, практически руски език и практически превод. „Книгите са изключително ценни, защото са насочени както към хора, които се занимават професионално с руска литература, така и към любители.

Преобладават съвременни автори, един от които тази година е получил литературна премия на Русия. В колекцията има ценни енциклопедии и речници, сред които Универсалният речник на руския език, а също и Алманахът на самата организация „Донорского зарубежия“. В Центъра по русистика на университета в Шумен се състоя тържествена церемония по предаване на дарението, на която присъства и консулът на Руската Федерация в България Сергей Николаевич Лукянчук. Сред официалните гости бяха преподаватели от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, различни училища, и представители на руската общност.