Даниел Митов пред Би Би Си: България се стреми към равностойно партньорство с Русия

България ще продължи да балансира в отношенията си с ЕС и Русия. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който беше гост в предаването „Хард ток“ на Би Би Си, предаде БНР.

По думите му, Българското правителство винаги се е опитвало да изгради равностойно партньорство с Русия, въз основа на взаимното уважение.

За съжаление, както с нас, така и с Европейския съюз, като цяло, това не се случва, каза Митов и допълни, че страната ни е външна граница на ЕС и отговаря не само за собствената си територия, но и за тази на блока.

България не е в състояние на паника, както се изрази водещият Стивън Сакър, а се подготвя за очакваната бежанска вълна от Алепо и Мосул: „Знаете какво се случва в момента в Алепо и в Мосул.

Това не е паника, а реакция на очаквани събития, обясни Митов, като се спря на издадената от министър Румяна Бъчварова заповед за втора степен на тревога от мигрантски приток“.

В отговор на критиките от правозащитни организации за ксенофобия в България и за лошо отношение на властите към бежанците, както и защо „ловецът“ на мигранти Динко Балев не е арестуван, министър Митов заяви: „С този феномен вече е приключено. Въпросният Динко беше призован от Прокуратурата, бяха му повдигнати обвинения и сега подобни патрули, за които знаем, са под наблюдението на властите“.