Далай Лама: Мечтая да видя щаб-квартирата на НАТО в Москва

Далай-лама XIV мечтае щаб-квартирата на НАТО да се премести в Москва, така руският и американския народ ще се сближат. Това той сподели в интервю за вестник „Коммерсант“, цитирано от БГНЕС.

В интервюто духовният предводител на тибетците подчерта, че въпреки общоевропейската криза на хуманитарните ценности, песимистичните тенденции за засилване на авторитаризма в света и стремежът към „силната ръка“, бавно, но неотклонно се заражда движение, което им противостои.

„Гледам Америка и чуват много критики към Белия дом. Много от онези, които подкрепиха Доналд Тръмп, сега се обявяват срещу него. Гледам Русия и виждам протести срещу корупцията и така нататък. Мисля, че в сталинските времена това би било невъзможно. Промените се извършват, макар и не така бързо. Знаете ли, аз имам една мечта: щаб квартирата на НАТО да се премести в Москва. Руският манталитет на НАТО е символ на враждебна сила. Ако офисът на Алианса се окаже в Москва, на всички психологически ще ни олекне, ще се появи усещането, че сега вие и американците сте заедно! Боя се, наистина, че след такова предложение, в Америка вече няма да ме пуснат“, добави Далай лама. Той отбеляза още, че въпреки излизането на Великобритания от ЕС, мнозина британци не харесват това, върви дискусия, гражданите открито изявяват своето несъгласие.