Даже с омазано от краден нефт лице, Ердоган не признава вината си!

Даже с омазано от краден нефт лице, Ердоган не признава вината си!

Публикувано от:

„Президентът на Турция Реджеп Ердоган не признава своята вина в незаконните доставки на черно злато (нефт) от джихадистите на „Ислясмска държава”, даже ако неговото лице бъде омазано с краден нефт”, заяви зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

„Ние знаем цената на думите на Ердоган. Той неведнъж е хващан в лъжа от турските журналисти, които разкриха доставки на оръжие за джихадистите от Турция под прикритието на хуманитарна помощ. Затова журналистите ги вкараха в затвора. Турските ръководители няма да подадат оставка, в частност Ердоган, и нищо няма да признаят, даже, ако техните лица бъдат омазани с нефт” – каза Антонов. В същото време Reuters съобщава в Twitter, позовавайки се на Министерството на отбраната, че оставката на Ердоган не е цел на Русия. „Това трябва да реши народът на Турция” – заявиха от ведомството.

Преди това Антонов заяви, че Ердоган и членове на неговото семейство са въвлечени в системата за незаконни доставки на нефт от завладените от джихадистите сирийски находища. Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Руцкой съобщи, че Москва знае за три маршрута за доставка на нефт от „Ислямска държава” от Сирия в Турция. По неговите думи западният маршрут излиза към турските пристанища на крайбрежието на Средиземно море, северният води към нефтопреработвателния завод Патма, а източния – към междинна база в населения пункт Джазри. След пресичане на сирийско-турската граница цистерните с нефт на „Ислямска държава” отиват към пристанищата и се транспортират с кораби за преработка в трети страни. Като доказателство руското Министерство на отбраната представи спътникови снимки, на които по думите на руските военни, са изобразени колони от цистерни с нефт, движещи се от териториите под контрола на „Ислямска държава” към Турция.

В понеделник президентът на Турция изказа готовност да подаде оставка, ако бъде доказано, че Анкара купува нефт от терористичната групировка „Ислямска държава”. Да отбележим, че Ердоган не за първи път обещава да напусне поста, ако обвиненията по адрес на Турция се потвърдят. Президентът на Русия Владимир Путин вече коментира подобни изявления, казвайки за оставката на Ердоган: „Това абсолютно не е наша работа, това е работа на турския народ. Ние никога не сме се намесвали и няма да се намесваме.” На 30 ноември на конференцията в Париж Путин заяви, че руският бомбардировач Су-24 може да е бил свален и за да се обезпечи сигурността на доставките на нефт от „Ислямска държава”. Да напомним, вестник „Вгляд” подробно разследваше къде „Ислямска държава” добива нефт, а също така на кого терористите продават нефта и на каква цена. В частност стана ясно, че контрабандните пътища на нефта от „Ислямска държава” в Турция, минават на север и на запад от Алепо. Именно по тези пътища нефтът, превозван с цистерни, попада в Турция.

 

Източник: Взгляд / a-specto.bg.