Давутоглу към Путин: А, ако Турция бомбардира в Украйна?

Автор: Венцислав Михайлов.

Какво би станало, ако Турция бомбардира в Украйна? С този задочен риторичен въпрос към руския президент Владимир Путин турският премиер Ахмет Давутоглу защити свалянето на руския бомбардировач в Сирия.

Давутоглу говори пред депутатите от парламентарната група на управляващата партия. Той посочи, че инцидентът е станал в регион, който е от стратегическа важност за турските национални интереси. „Инцидентът стана, не на руско-сирийската граница, защото тя не съществува. Той се разигра на турско-сирийската граница, в регион, който се засягат интересите на Турция“, каза Давутоглу.

Турция подготвя мерки, за да компенсира щетите, които понася бизнесът заради руските икономически санкции, обеща премиерът. Той отбеляза, че се обмислят контрасанкции от Анкара срещу Русия.

Кризата в отношенията между Москва и Анкара избухна, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руски бомбардировач. На 28 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки срещу Турция.

 

Източник: fakti.bg.