Давутоглу: Аз наредих унищожаването на руския самолет

Давутоглу: Аз наредих унищожаването на руския самолет

Публикувано от:

Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет. Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия в Анкара. Според него руският самолет е нарушил турското въздушно пространство.

Давутоглу съобщи, че от контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти самолета. “Въпреки предупрежденията ние бяхме длъжни да унищожим този самолет. Турските въздушни сили извършиха това нападение по мое лично нареждане”, каза още Ахмет Давутоглу. “Ние не искахме да се стигне до това нещо, но всеки трябва да зачита правото на Турция да защитава своите граници”, каза още той и добави: Русия е приятел на Турция и Анкара не иска да се стигне до прекъсване на отношенията с Москва, но Турция трябва да защитава въздушното си пространство.

На 24 ноември изтребител на турските ВВС F-16 свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара, е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия. Министерството на отбраната на Русия от своя страна твърди, че самолетът Су-24М се е намирал над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция.

Оцелелият пилот Константин Мурахтин твърди, че не е имало никакво предупреждение преди стрелбата. “Нямаше предупреждение. Нямаше никаква комуникация – нито радио, нито визуална. Нямаше никакъв контакт”, каза Мурахтин и изключи възможността неговият самолет да е нарушавал въздушното пространство на Сирия.

Източник: БГНЕС.