Г-8 изключи Русия

Хага. Лидерите на седемте най-развити икономически страни, влизащи в състава на Г-7, решиха да проведат собствена среща на върха в Брюксел през юни без Русия.

 

Руският външен министър Сергей Лавров проведе разговори с украинския си колега Андрий Дешиця, за първи път след анексацията на Крим от Русия.

 

Лавров заяви, че Русия не е стресната от перспективата да бъдат изгонени от Г8.

 

Лавров се срещна с Дешиця на срещата на върха за ядрена сигурност в Хага в понеделник.

 

„Ние се уговорихме да се установи добри национален диалог, като се вземат предвид всички жители на Украйна“, заяви Лавров на пресконференция.

 

Той каза също, че „не е голяма трагедия“, ако Москва бъде изгонена от групата на Г-8 на водещите икономически нации.

 

Във връзка с изострянето на кризата около Украйна и Крим седемте страни-членки на Г-8 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) в началото на март обявиха, че преустановяват подготовката на срещата на върха на „осморката“, която трябваше да се проведе на 4-5 юни в Сочи.

 

Лидерите на 7-те страни, които проведоха извънредна среща в Хага по искане на американския президент Обама по въпросите на ядрената сигурност, обсъдиха отношенията с Русия.

 

Източникът заяви, че седморката е обсъждала въпроса не за преустановяване на членството на Русия, а замяна на срещата на върха на Г-8 през 2014 г., която трябваше да се проведе в черноморския курорт Сочи, със среща на „седморката“ в Брюксел“, съобщи Ройтерс.

 

Решението за провеждането на среща на „седморката“ в Брюксел бе потвърдено и от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой