Г-7 не гледа охотно на идеята за нови санкции срещу Русия

Членовете на Г-7 не приемат особено охотно идеята на Великобритания да се налагат нови санкции на Русия, макар да одобряват втърдяването на тона по отношение на режима на Башар Асад. Това пише британският Financial Times като обзор на първия ден от двудневната среща на най-силните държави в света.

„Санкциите срещу Русия не са подходящ инструмент, който може да бъде наложен веднага. В момента трябва да засилим диалога с Москва. Не трябва да притискаме Русия още повече в ъгъла, тъй като това само ще втвърди връзката между Владимир Путин и Башар Асад”, коментира пред британското издание неназован дипломат. Негов колега пък добави, че няма да е мъдро да се налагат каквито и да е санкции преди визитата на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, която предстои утре (12 април). Припомняме, че в руската столица Тилърсън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, но не и с руския президент Владимир Путин.

Италия е една от държавите, която със сигурност не иска санкции срещу Русия. Рим зае такава позиция и в рамките на ЕС след бомбардировките в Алепо. Според Италия сега е моментът с помощта на ООН мирните преговори за Сирия в Женева да бъдат подновени и да се очаква реален резултат. Заради това Рим покани Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания да се присъединят към срещата на Г-7, която продължава днес (11 април). Италианският външен министър Анджелино Алфано вече дискутира кризата в Сирия с иранския си колега Мохамед Зариф.

Източник:  Actualno.com

error: Съдържанието ни е авторско!