Гърция опростява визите за руските туристи

Според статистиката, за първото полугодие на тази година в Русия се наблюдава спад на резервациите.Това е по-скоро следствие от сложната политическа ситуация в страната, а не толкова предизвикано от факта, че цената на международния паспорт е по-висока. Опасявайки се от санкции, въведени по-рано срещу редица чиновници, обикновените руски туристи предпочитат да посетят страна, където не е необходима виза или пък държава с опростен визов режим. Туроператорите бяха притеснени още през февруари, когато рязко спадна интереса към пътуванията сред руските граждани.

През пролетта в Атина бе проведена конференция, посветена на планираната почивка в Гърция през 2014 г. На срещата бяха обсъдени въпросите за развитие на целогодишен туризъм в страната. Гърция има пребогата и интересна история, но интересът към нея все още е само през високия плажен сезон. Туристите, желаещи да посетят страната не са по-малко в сравнение с миналата година и това е благодарение на европейците, направили избора си в полза на слънчевата страна. И въпреки че властите в Гърция правят всичко, за да опростят издаването на визи, руските граждани предпочитат Турция и Египет като дестинации за своята лятна почивка.

През миналата година именно руснаците съставяха половината от потока туристи в слънчева Гърция. В последно време обаче, се наблюдава спад заради икономическата криза.

Туризмът е главният доход на Гърция, съставящ около 20 %,  като при това останалите отрасли в голяма степен зависят от количеството пристигащи чужденци. Културата на страната предоставя огромни възможности за изучаването на изкуство, история и митология. Туроператорите в Гърция предлагат ексурзии за деца в разгара на лятната ваканция, където те могат не само да си починат и да се забавляват, но и да научат много. Туроператорите прогнозират, че в съвсем близко бъдеще Гърция ще се превърне в целогодишен курорт, в следствие на което икономиката на страната значително ще се подобри.

Гръцките власти се стараят не само да подкрепят, но и да развиват различните направления в туризма.