Губернаторът на Закарпатска област: Обкръжените в Мукачево бойци на „Десен сектор“ са изчезнали

Обкръжените от спецчастите на СБУ, Националната гвардия и полиция бойци на „Десен сектор“ в Мукачево са изчезнали и мястото им на пребиваване не е установено. Това заяви в ефира на телевизия „24“ губернаторът на Закарпатска област Василий Губал, предаде ТАСС.

„Въоръжените членове на „Десен сектор“ се издирват, в момента местоположението им е неизвестно. Те не са предали оръжията си и не отговарят на опитите за контакт на полицията“, каза той.

Аналогична информация съобщава и бившият говорител на киевската прокуратура Алена Яхно.

„Мой информиран източник в Мукачево съобщи, че няма да има никакъв щурм, „защото няма какво да се щурмува“. Двама ранени са се предали и сега са в болница, а останалите, по думите му, вече са далеч“, съобщава Яхно във „Фейсбук“.

В същото време съветникът на украинския вътрешен министър, народният депутат Антон Геращенко заяви по-рано , че „се водят преговори с обкръжените привърженици на „Десен сектор“.

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна (СНБО) Александър Турчинов на страницата си във „Фейсбук“ призова да бъдат наказани бойците от радикалната групировка.

„Когато стреляш с автомат или гранатомет по враговете на фронта – ти си герой, но когато започнеш да стреляш със същото оръжие в дълбокия тил, и при това загиват хора – ти си бандит и убиец. И тук няма варианти. Бандитите и убийците трябва да отговарят пред закона. Държавата е длъжна да защити своите граждани“, пише Турчинов.

В същото време той призова за разследване на ситуацията и за кадрови замени в Закарпатска област. „Необходими са сериозни кадрови промени в региона, както в силовия, така и в административния блок. Трябва в парламента най-сетне да се гласува за снемането на неприкосновеността на депутати и съдии. Трябва най-накрая страната да бъде изчистена от бандити и корумпирани служители“, заяви Турчинов.

Какво се случи в Мукачево

На 11 юли в град Мукачево (в Закарпатска област в Украйна) бойци от радикалната организация „Десен сектор“ нападнаха кафене в спортен клуб, собственост на местния депутат Михаил Ланьо, както и пост на пътна полиция в града.

В резултат на нападението и последващите престрелки между екстремистите и органите на реда има загинали и ранени. „Десен сектор“ вдигна привържениците си под „бойна тревога“, а лидерът на групировката Дмитрий Ярош призова да бъдат провеждани протестни акции, докато не бъдат арестувани представителите на властите, които според радикалите, са виновни за събитията в Мукачево.

„Десен сектор“ съобщи за двама загинали от техните редици. Останалите бойци отказали да се предадат и били обкръжени, като представители на антитерористичния център на СБУ водели преговори с тях.

Както написа на страницата си във Фейсбук ръководителят на Закарпатска област Василий Губал, двама души са били ранени в резултат на престрелката на забранената в Русия екстремистка организация „Десен сектор“ и в момента са в реанимация.

„Общо ранени са 11 души, а хоспитализираните са девет (без да броим „Десен сектор). Някои от ранените вече са си вкъщи, но голяма част, разбира се, е в болница“, пише той.

По-рано главният лекар в градската болница в Мукачево Юрий Головчак заяви, че са били хоспитализирани двама бойци от „Десен сектор“.

„Хоспитализирани са двама – родени през 1990 и 1998 година. Единият бе с открита фрактура на крака, а другият – на ръката“, съобщи той.

По неговите думи, в болницата са докарани общо 11 души. „Осем от тях бяха хоспитализирани. В момента в болницата са настанени шестима души, трима силоваци и трима мирни жители“, поясни той.