Грушко: Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“

В Брюксел прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко в интервю за „Российская газета“, предаде ТАСС.

„Към днешна дата НАТО се опитва да пренесе конфронтационните схеми върху акваторията на Черно море. Неотдавна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допуска превръщането на Черно море в „руско езеро“. Но в НАТО прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“ и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да стабилизираме възможните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от юг“, отбеляза Грушко.

Той припомни, че руският Черноморски флот бе „плътно интегриран в международните усилия по стабилизиране на обстановката в региона на Средиземно море и на юг“. „В частност, силите на флота активно участваха в борбата с пиратството в координация с НАТО и ЕС. Сега НАТО се отказва от това“, добави Грушко.

Той отбелязва и че засега „тенденцията за влошаване на отношенията между НАТО и Русия все още не се е изчерпала“.

„Съдейки по проведената наскоро среща на външните министри на държавите от алианса, военният съюз продължава политиката на „сдържане на Русия”, въпреки собствените си призиви за политически диалог. Не искам да кажа, че в отношенията ни с НАТО е настъпила Студена война, но алиансът преминава към схеми за гарантиране на сигурността от времената на Студената война. И това предизвиква тревоги, защото днес става дума не само за политиката, но и за военното строителство“, поясни дипломатът.

Договорът между Русия и НАТО е от изключително голямо значение и придържането към условията в него е основополагащ фактор за предотвратяването на напрежение между двете страни, подчерта още Грушко. Той е категоричен и че значението му не трябва да отслабва, тъй като това би означавало нова надпревара във въоръжението.

„В редица държави от алианса има политически сили, които защитават тезата, че този договор трябва да бъде прекратен. Това би било крайно опасно. В такъв случай вече ще трябва да говорим, че Европа рискува да загуби последните останали инструменти за обезпечаване на сигурността. Подобно развитие на нещата би довело до съществена дестабилизация на ситуацията в Европа, което не отговаря на общоевропейските интереси”, каза още Грушко.