Грушко: Твърденията на Варшава за плановете на Русия да нападне Полша са абсурдни

Русия няма никакви планове да напада Полша и предположенията за подобни намерения са абсурдни. Това заяви в ефира на руската телевизия „Россия 24” постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде РИА Новости.

„Разбира се, това се разглежда като общ контекст (ученията на НАТО и предстоящата среща на върха на алианса във Варшава) и не е случайно, че около ученията е устроена подобна пропагандна истерия и са направени толкова много изказвания, някои от които са просто шокиращи“, заяви руският дипломат.

„Неотдавна генералният секретар на НАТО (Йенс Столтенберг) посети Полша. В хода на тази визита от полска страна дойдоха заявления, че Русия е наясно как атака срещу Полша означава атака срещу НАТО. Това е пълен абсурд, защото се обсъжда несъществуващ проблем. Няма планове за никаква атака срещу Полша”, заяви Грушко и допълни, че ученията на НАТО в Балтийско море са „шокиращи с откровеността си”.

Руският дипломат още определи виждането на Русия като заплаха за алианса, като „мит, който дава възможност за решаване на други проблеми от стратегическо естество”.