Грушко: Русия не изпитва дискомфорт от липсата на сътрудничество с НАТО

Русия не изпитва дискомфорт от липсата на сътрудничество с НАТО при наличието на постоянни контакти с нейните страни-членки. Това заяви постоянният представител на Русия в алианса Александър Грушко след заседанието на Съвета Русия-НАТО, предаде РИА Новости.

„Към днешна дата Русия не изпитва абсолютно никакъв дискомфорт от отсъствието на сътрудничество с НАТО, защото по всички проблеми в сигурността, засягащи Руската федерация и дори други държави, ние си сътрудничим с други формати и се кооперираме с всички партньори, които са готови за това“, каза той пред журналисти, след заседанието на Съвета НАТО-Русия в Брюксел.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред журналисти, че страните-членки на алианса са заявили на заседанието за невъзможността от възобновяване на практическото сътрудничество с РФ, докато Москва отново не започне да спазва международното право. Той не уточни какво точно се има предвид, но този въпрос обикновено алиансът свързва с приписваните на Русия действия в Украйна и присъединяването на Крим към РФ.

Украинските власти и страните от Запада обвиняват Русия в намеса във вътрешните работи на Украйна. Руската федерация отрича това и нарича подобни обвинения за безпочвени. Москва неведнъж е заявявала, че не е страна във вътрешния украински конфликт и не е замесена в събитията в Донбас, а напротив – заинтересована е в това, Украйна да преодолее политическата и икономическата криза.