Грушко: Провеждането на заседанието на Съвета Русия-НАТО означава провал на политиката на изолация на РФ

Провеждането на заседанието на Съвета Русия-НАТО говори за провал на политиката на западните страни за изолация на Руската федерация, заяви постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко, предаде ТАСС.

„Мисля, че това е признание, че проектът, наречен „изолация на Русия“ не се е осъществил. Очевидно е, че без Русия е невъзможно да се реши или регулира нито един международен проблем“, каза той в интервю за телевизия „Россия 1“.

Страните от НАТО разбират, че не могат „да продължат да се изолират от реалните въпроси в областта на сигурността“, подчерта Грушко. „Това играе срещу интересите не само на глобалната сигурност, но и срещу интересите на самия алианс“, добави той.

Заседанието на Съвета Русия-НАТО се проведе вчера (20 април) в Брюксел с участието на ръководителите на мисиите на всички 28 държави, влизащи в Северноатлантическия алианс. Заседанието продължи с два часа повече от планираното, като причината за това, според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е била „откровената и сериозна дискусия“. Той отбеляза още, че страните имат различни възгледи и заседанието не е отстранило дълбоките разногласия между тях. Столтенберг заяви обаче, че срещите в този формат ще бъдат продължени. По думите на Грушко „Русия не е против провеждането на нова среща на Съвета, но само когато има реален дневен ред“.