Грушко: Обновената стратегия на ВС на САЩ в Европа предизвиква недоумение

Обновената стратегия на въоръжените сили на САЩ в Европа предизвиква недоумение. Такова мнение в интервю за телевизия „Россия 24“ изрази постоянният представител на РФ при НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС.

Той нарече стратегията „образец на представата на Вашингтон за това, как трябва да бъде устроен съвременния свят въз основа на лидерството на САЩ“.

Учудване предизвиква употребяваната в документа формулировка „жизнените интереси на САЩ от Гренландия до Каспия“, подчерта Грушко. „Веднага предизвиква маса въпроси това, че САЩ от една страна твърдят, че няма да търпят разделяне на света на зони на влияние, но в същото време се обявяват не само за глобален играч, но цели региони продължават да считат за своя изключителна сфера на влияние“, отбеляза той.

„Това, което правят САЩ, е да въвличат света, Европа в конфронтационните схеми на Студената война. В качеството на главна заплаха фигурира Русия, която трябва да бъде сдържана от агресия спрямо Източна Европа. Това е напълно откъснато от реалността. Но очевидно, това е необходимо с цел да се съберат съюзниците, чиито редици в последно време значително са се поразпуснали, и да бъдат принудени да влагат повече в отбранителния сектор, да укрепват източния фланг“, добави Грушко.

По думите му, независимо от разногласията по отделните световни проблеми, пътят към световния ред минава през обединяването на усилията.

Постоянният представител на Русия в НАТО отбеляза, че с времето хората ще започнат да разбират, че „схемите, опиращи се на представите за Студената война, трябва да останат в миналото“. „Русия е не само един от ключовите елементи на образуващия се нов световен ред, но и партньор, на когото реално може да се разчита в решаването на общите за всички задачи“, счита Грушко.