Грушко: Обектите на ПРО на САЩ вече са способни да прехващат стратегическите средства на РФ

Обектите на ПРО на САЩ в Европа вече са способни да прехващат руските стратегически средства. Това заяви в хода на видеомоста „Москва-Брюксел“ постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС.

„Според нашите военни анализатори, дори в днешната конфигурация средствата, разположени в базата в Девеселу, са способни да прехващат руските стратегически средства“, заяви той. „Ситуацията още повече ще се влоши през 2018 г., когато ще бъде въведен в действие и обектът в Полша. Това създава очевидни рискове за сигурността на Русия и сериозно деформира стратегическата стабилност, която в продължение на десетилетия бе главна опора за мира и сигурността в глобален мащаб“, допълни той.

Грушко подчерта, че всички ответни мерки от страна на РФ ще се приемат предвид рисковете, които възникват.

„Руският президент неведнъж е казвал, че Русия не е заинтересована в конфронтации и ние няма да позволим да ни въвлекат в надпревара във въоръжаването“, отбеляза дипломатът.

„Към днешна дата Въоръжените ни сили и военнотехническият потенциал ни позволяват да избираме различни военнотехнически методи за гарантиране на сигурността така, че да не се озоваваме в спиралата на надпреварата във въоръжаването“, подчерта Грушко.

„Нашите интереси ще бъдат надеждно защитени. Разполагането на трите дивизии е само една от мерките, които следва да се разглеждат в този контекст“, заяви той.

Създаването на три нови дивизии в западно направление бяха анонсирани от руския министър на отбраната Сергей Шойгу още през януари. По-късно стана известно, че ново мотострелково съединение ще се появи под Ростов на Дон и още две – в Смоленска и Воронежка област. Всяка от новите дивизии ще бъде съставена от около 10 хил. души.

„Политиката на конфронтация на НАТО с Русия е обречена на провал. Тя не дава никакви дивиденти за сигурността. Рано или късно НАТО ще се наложи да преразгледа подходите си във фундаментален план“, отбеляза още постоянният представител на РФ в алианса.

Всеки исторически период във всяка организация е ограничен, посочи Грушко. „Струва ми се, че рано или късно ще стигнем до ситуация, когато ще стане очевидно за всички, че сигурността в Европа  не бива да се строи въз основа на инструментите, наследени от миналото“, каза той, като отбеляза, че „сигурността в региона зависи от способността на държавите да обединяват усилията си в борбата с общите заплахи и предизвикателства“.

Според Грушко НАТО би имала бъдеще само в случай, че алиансът разбере, че „трябва да притежава способността да се интегрира, а не да налага дневния си ред на международната общност“.