Грушко: В НАТО разбират, че действията на алианса няма да останат без отговор

НАТО прекрасно разбира, че приеманите от алианса мерки за усилване на присъствието в близост до руските граници не могат да останат без отговор от страна на РФ, както и че Русия от военна гледна точка не вижда разлика между непрекъснатата ротация на силите и разполагането им на постоянна основа. Това заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде РИА Новости.

В сряда министрите на отбраната на страните-членки на НАТО съгласуваха разполагането на четири многонационални батальона на алианса в три балтийски страни и Полша на основата на непрекъсната ротация. Голяма част от контингента на три от тях ще бъде съставена от военни от Германия, Великобритания и САЩ.

Предполага се, че батальоните ще бъдат дислоцирани там още в началото на следващата година. Външните министри са обсъдили също и учредяването на „румънска многонационална бригада“, която ще се управлява от дивизията на НАТО „Югоизток“ в Будапеща. В същото време генералният секретар на алианса многократно е заявявал, че тези действия са пропорционални, прозрачни и съответстват на задълженията на НАТО.

„Твърдейки за „пропорционалността“ на предприеманите от алианса мерки, в НАТО прекрасно разбират, че те не могат да останат без отговор от наша страна, тъй като пряко засягат законните интереси на сигурността ни. Разбират също така, че от военна гледна точка за нас няма никаква разлика между непрекъснатата ротация на силите и разполагането им на постоянна основа, забранено в Основополагащия акт“, заяви Грушко.