Грушко: НАТО принуждава Москва да се адаптира към новите заплахи от страна на алианса

НАТО принуждава Москва да адаптира военното си строителство към новата ситуация в сферата на сигурността, предвид укрепването на алианса на източния фланг. Това заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС.

„Чрез действията си днес НАТО ни принуждава да адаптираме военното си строителство към новата ситуация в областта на сигурността“, каза Грушко на пресконференция след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

„Това изобщо не е наш избор, но, разбира се, ние ще направим всичко необходимо за гарантирането на отбранителната способност на страната ни в тази посока“, заяви той.

По думите му никой няма да спечели от тази ситуация – нито алиансът, нито Русия. „Но ние считаме, че най-добрият изход от ситуацията би било прекратяването на тази военна активност и отказът от опитите за проектиране на военна сила на Русия“, отбеляза постоянният представител на РФ в НАТО.

Грушко е убеден, че пътят към стабилизирането на Европа минава не през козметични мерки на доверие, а през замразяване на решенията за разполагане на нови сили на НАТО в Източна Европа.

Алиансът създава нова реалност в Европа, която подкопава военната сигурност, добави той.