Грушко: Задействането на базите на НАТО в Румъния създава рискове за сигурността на Русия

Въвеждането в действие на базата на ПРО на НАТО в Румъния създава съществени рискове за сигурността на Русия. Това заяви пред журналисти в четвъртък постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко, предаде ТАСС.

„Въвеждането в експлоатация на базата в Девеселу е още една крачка в поредицата мерки, създаващи съществени рискове за сигурността на Руската федерация“, подчерта той.

„Въвеждането в строй на американската противоракетна база в Румъния следва да се разглежда не изолирано, а комплексно, заедно с другите действия на САЩ и НАТО, имащи негативни последствия за стратегическата стабилност и международната сигурност. По-точно, трябва да се вземе под внимание цялата съвкупност от усилия на САЩ за създаване на глобална ПРО с активен и частично мобилен европейски сегмент. Освен наземните комплекси „Иджис Ешор“, той включва и морски платформи, които в момента активно проучват акваторията в близост до Русия“, каза постоянният представител на РФ в НАТО.

„Ние не можем да игнорираме и стратегическото свързване на американския противоракетен проект с програмата за така наречения „мълниеносен глобален удар“ и стремежа на Вашингтон да запази свободата си при възможното изтегляне на оръжията в космоса. Освен това, с разгръщането на обектите на „Иджис Ешор“ и универсалните пускови установки „Мк-41“, способни да изстрелват ракети със средна далечина на обхват, САЩ сериозно подкопават Договора за ракетите с малък и среден обсег“, продължи той.

„Разполагането на противоракетни бази в Румъния и Полша не може да се отдели от общата военна активност на страните от НАТО на „източния фланг“ на алианса, в резултат на която военната инфраструктура се приближава към руските граници. Очевидно, вече посочените мерки не могат да се отделят от задълженията на алианса за разполагане в Източна Европа на допълнителни съществени бойни сили на постоянна основа, фиксирани в Основополагащия акт за отношенията Русия-НАТО. Разгръщаните в региона стационарни и перманентно намиращи се в бойна готовност комплекси за ПРО изцяло съответстват на критериите за постоянност и военна значимост“, отбеляза Грушко.

„Декларативните уверения, че ПРО на САЩ и НАТО не е насочена срещу Русия не могат да ни убедят в това. Тяхната стойност ние виждаме и в примера за неготовността на САЩ и НАТО да участват по някакъв начин в постигането на международните договорености по иранската ядрена програма при уж „адаптивното“ изграждане на системата за ПРО. А нали по-рано така наречената „иранска ядрена заплаха“ се представяше като основен стимул за създаването й“, каза още той.