Грушко е представил пред НАТО данни за преднамерената атака на Турция срещу Су-24

Постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко на среща със зам.-генералния секретар на алианса Александър Вершбоу представи данни, свидетелстващи за преднамереното нападение на Турция срещу руския Су-24, се казва в коментар на постоянния представител за руските медии, предаде РИА Новости.

„Действително, аз имах разговор с първия зам.-секретар на НАТО Вершбоу за инцидента със Су-24. Наистина, той не се ограничи само с аспектите, за които спомена генералният секретар Йенс Столтенберг. Аз изложих руските оценки за инцидента, представих съвкупността от военни и политически фактори, свидетелстващи за преднамерения характер на атаката срещу руския самолет във въздушното пространство на Сирия“, заяви Грушко.

По-рано, в понеделник, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Грушко и зам.-генералният секретар на алианса Александър Вершбоу са обсъдили инцидента със Су-24. По думите му, Вершбоу е предал на руския постоянен представител, че НАТО подкрепя правото на Турция да защити въздушното си пространство, като също така е заявил необходимостта от деескалация и установяване на преки контакти между Анкара и Москва.