Грузински опозиционер: САЩ разполагат с дронове за разпространение на зарази

Автор: Петър Иванов, Москва

На пресконференция в Москва бившият министър на сигурността на Грузия Игор Гиоргадзе представи поредица от нови документи около тайна американска програма за разработване на биологично оръжие

Бившият грузински министър на сигурността Игор Гиоргадзе разкри нов пакет от секретни документи за центъра за обществено здраве „Ричард Люгар“ край Тбилиси. Той направи това миналата седмица в изявление от централата на информационната агенция Интерфакс в Москва.

През септември Гиоргадзе разкри документи, според които въпросният център може би е извършвал незаконни експерименти с грузински граждани. Тогава той заяви, че е успял да се сдобие с над 100 000 страници с документи за изследванията, провеждани в „Ричард Люгар“, открит край Тбилиси през 2011 година. Официално центърът е част от мрежа от лаборатории, изследващи различни инфекциозни заболявания. Според Гиоргадзе документите включват списък с десетки лица, починали в центъра, което буди съмнения, че става въпрос за тайно съоръжение на Пентагона за тестване на биологично оръжие.

„Дадох първата си пресконференция във връзка с тази биологична лаборатория преди три месеца. След нея изпратихме апел с искане да се провери работата на тази лаборатория до 108 международни организации – от Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) до хуманитарната неправителствена организация Amnesty International. Никой не ни отговори и това не ни изненадва. При (бившия президент Михаил) Саакашвили в Грузия 300 000 души от населението от 3 милиона бяха пратени в затвора – „международната общност“ не обърна внимание и на това“, заяви Гиоргадзе.

Официално американският център за обществено здраве в Тбилиси се занимава с безплатно лечение на хепатит C, като основният му партньор в тези дейности е частната американска фармацевтична компания „Гилеад“ (Gilead), известна с връзките си с Пентагона (в продължение на няколко години член на борда на директорите на тази фирма бе бившият американски министър на отбраната Доналд Ръмсфелд). Между другото текстът на споразумението между „Гилеад“ и грузинското министерство на здравеопазването е секретен, което е пълен нонсенс според разпоредбите на международното право, твърди Гиоргадзе.

Че нещо с тази програма за хепатит C не е наред се вижда и от статистиката за успехите на програмата. Според информация на грузинското здравно министерство успеваемостта ѝ при лечението на заболяването е 98%, а документите, показани от Гиоргадзе, показват, че от април 2015 г. до юли 2018 г. на лечение там са били 48 000 души, от които 44 000 са завършили програмата. От тях са излекувани 31 000, което прави успеваемост от 71%. Съдбата на останалите 13 000 пациенти не е ясна.

Особено съмнение предизвикват данни за мистериозната смърт на пациенти в центъра „Ричард Люгар“. Документите, които Игор Гиоргадзе разкри през септември, показват, че експерименталната програма на „Гилеад“ е отнела живота на най-малко 73 грузински граждани, от които 26 са загубили живота си в един ден – на 30 декември 2015 година. На пресконференцията миналата сряда Гиоргадзе допълни тези цифри и разкри, че от октомври 2015 г. до ноември 2016 г. вследствие на лечение в „Ричард Люгар“ са починали цели 191 души. Особено странно е, че в повече от 10 случаи не е установена причината за смъртта, а при много пациенти тя е документирана като „нежелани последици“ като различни видове рак и левкемия, макар че не е известно лекарствата срещу хепатит C, използвани официално в програмата, да предизвикват подобни заболявания.

Material Snimka 2

„Не твърдя, че хората са починали вследствие на тези експерименти, но настоявам тези неща да бъдат проучени, да се проведе открито разследване“, апелира бившият грузински министър на сигурността и допълни: „Вместо да се дадат някакви ясни отговори, ме обвиниха в лъжа. След първата пресконференция бях интервюиран от журналист от BBC, но той отнесе темата в удобно за него русло и представи всичко като случай на „руска пропаганда“.

Освен всичко, изложено по-горе, допълнително съмнение пораждат и връзките на центъра „Ричард Люгар“ с американската армия. Центърът е основан през 2013 г. от Агенцията за ограничаване на отбранителните заплахи (Defense Threat Reduction Agency –DTRA) към американското военно министерство, а за неговото функциониране отговаря Отделът за медицински изследвания към американската армия в Грузия (US Army Medical Research Unit – Georgia), който се ръководи от небезизвестния Джошуа Баст – ентомолог от Пентагона и експерт по насекомите. Нещо повече – през март тази година лабораторията е посетена от шефа на американския Отдел за медицински изследвания генерал Барбара Холкомб, а от документите на Гиоргадзе става ясно, че американското военно министерство неколкократно е финансирало проекти на центъра „Ричард Люгар“. Възниква въпросът защо американската войска има толкова голям интерес към лечението на хепатит C в една малка и бедна кавказка държава?

Един особено инкриминиращ детайл от документите, показани от Игор Гиоргадзе, са проектни книжа за различни патенти за биологично оръжие, собственост на

служители на центъра „Ричард Люгар“. Между тях може да се намери специален дрон с официално название „Въздушна система за разпространение във въздуха на заразени насекоми„, която се състои от контейнер за развъждане, транспорт и пускане на заразени комари в противниковото въздушно пространство. Освен този патент, има и патент за дрон за освобождаване във въздуха на различни химико-биологични агенти, саботажни токсични муниции, куршуми с капсули, съдържащи смъртоносни патогени и др. Самото разработване на подобни средства е нарушение на Конвенцията за забрана на химическо и биологично оръжие, отбеляза бившият грузински министър на сигурността.

Material Snimka 3

Гиоргадзе спомена и проведената неотдавна международна инспекция, която заключи, че работата на центъра „Ричард Люгар“ не нарушава международното право. Според него заключенията от инспекцията са ненадеждни и допринасят за покриването на нещата, които се случват там. Той припомни, че въпросната инспекция е свикана от Националния център за контрол на болестите и общественото здраве на Грузия, в чийто надзорен съвет работят американски представители с право на глас. Де факто това означава, че Грузия е лишена от суверенитет по въпросите, свързани със здравеопазването. Освен това Гиоргадзе обърна внимание на методологичната повърхностност на инспекцията, която не само е извършена месеци след появата на първите инкриминиращи информация, но и е проведена под формата на екскурзия из лабораторията, без каквито и да е базови и задълбочени тестове.

Според бившият министър на сигурността на Грузия има три основни неща, които дават сериозен повод за тревога:

  1. високото ниво на защита и секретност около работата на лабораторията, което не съответства на работата на едно цивилно медицинско заведение, а по-скоро приляга на работата на съоръжение със специално предназначение;
  1. връзките на центъра с американското министерство на отбраната, а не с американското министерство на здравеопазването; и
  1. американските служители в центъра притежават дипломатически имунитет, което е странно при положение, че те са обикновени медицински лица и лаборанти.

Гиоргадзе смята, че т. нар. „център за обществено здраве „Ричард Люгар“ край Тбилиси в най-добрия случай е съоръжение с двойна употреба, а в най-лошия – лаборатория за разработване на биологично оръжие.

И накрая, но не на последно място, един от журналистите на проведената миналата седмица пресконференция с Гиоргадзе постави въпроса дали съществуват и други подобни лаборатории, като в този контекст бяха споменати и Балканите. Знае се, че „Ричард Люгар“ е само едно от веригата от подобни съоръжения, изградени в постсъветското пространство около Русия. Гиоргадзе отвърна, че опасност от създаването на подобни лаборатории има в на практика всяка държава с ограничен суверенитет, като посочи като пример новите членки на НАТО на Балканите.