Графика на деня: Кои държави влизат в Азиатската инвестиционна банка

Новата банка под егидата на Китай обхваща над 40 страни и се разглежда като конкурент на съществуващите световни институции

Този уикенд Русия, Холандия и Австралия обявиха, че ще се присъединят към ръководената от Китай Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Членството в банката се превърна в нещо като тест за дипломатическото влияние на Китай и САЩ. Банката за развитие се смята за конкурент на съществуващите институции като Световната банка или Азиатската банка за развитие, пише Quartz.com.

Китай е изправен пред невъзможността да увеличи своето влияние в сега съществуващите институции – Пекин управлява само 6,47% от гласовете в Азиатската банка за развитие, 5,17% в Световната банка, и 3,81% в Международния валутен фонд. Затова Китай реши просто да изгради своя собствена алтернатива. Банката има за цел да компенсира разликата във финансирането за нуждите на района от около 800 млрд. долара годишно за инвестициите в инфраструктура, показват данни на Азиатската банка за развитие. Очаква се AIBB да започне работа по-късно тази година.

Досега над 40 страни са се присъединили към AIIB, като крайният срок за присъединяване към основателите изтича на 31 март. Съединените щати и само един от основните им съюзници – Япония, остават извън този списък. САЩ и други критици се съмняват дали водената от Пекин институция ще покрива международните стандарти за прозрачност и устойчивост на дълга, както и стандартите за защита на околната среда и социална защита, или просто ще се превърне в един от инструментите на китайската външна политика. Миналата седмица финансовият министър на Япония заяви: „Освен ако Китай не изясни тези въпроси, които не са ясни на всички, Япония ще остане предпазлива“.

Но тъй като все повече държави се присъединяват към банката, толкова по-вероятно става AIIB да следва международните стандарти, отбелязват наблюдатели.
Ето всички страни, които са се присъединили или са подали заявление за членство в AIIB, освен Испания, която заяви в края на миналата седмица, че също ще кандидатства да бъде член, и Южна Корея.

изтеглен файл
 

Източник: investor.bg