Готови за бой: NI коментира дебюта на руските крилати ракети Х-101 в Сирия

Руската кампания в Сирия се превърна в дебют не само за далечната авиация на Русия – стратегическия бомбардировач Ту-160, но и за нови крилати ракети. ВВС на САЩ вече разработват свои аналози на стратегическите ракети, които приличат на руските, пише The National Interest, цитиран от РИА Новости.

В Сирия Русия за първи път използва нови стратегически крилати ракети Х-101, които ще заменят Х-55 и Х-555.

„Новото оръжие е налично в два варианта. Става дума за Х-101 – конвенционални ракети (със стандартна бойна част), които бяха изстреляни от свръхзвуковия стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-160 по различни цели в Сирия. Другият вариант са Х-102 – ракети с ядрена бойна глава“, пише Нешънъл Интерест.

Според западни специалисти обхватът на действие на ракетите достига 5000 километра. За целта се използва както инерциална, така и спътникова система за насочване, която си служи с глобалната навигационна система ГЛОНАСС. Възможно е и ракетите да бъдат снабдени с инфрачервена глава за самонасочване. Теглото на бойната част достига до около 400 кг.

Няма толкова много информация за Х-102, която е с ядрена бойна глава. Може да се предположи, че ядрената версия на крилатата Х-101 притежава не по-малък обхват на действие и е също така лека, както и конвенционалния ѝ вариант, пише в статията.

Най-близкият еквивалент на Х-101 и Х-102 в американските ВВС са стратегическите крилати ракети от типа „въздух-повърхност“ AGM-129 ACM, които са свалени от въоръжение. Към настоящия момент подразделението работи по разработката на свой отговор – крилати ракети с бойна част, чиято концепция прилича на двата нови модела руски ракети.