Горбачов разкри основната причина за проблемите между Русия и САЩ

Горбачов разкри основната причина за проблемите между Русия и САЩ

Публикувано от:

Първият и последен президент на Съветския съюз, Михаил Горбачов, заяви, че руско-американските отношения се влошиха, когато Вашингтон едностранно обяви победата си в Студената война.

“Не е наша вината, че Съединените щати, вместо да посочат съвместната ни победа над Студената война, решиха да я обявят като своя победа”, каза той по време на церемонията по откриването на скулптурата “Горбачов и Рейгън” в Москва.

“Това е в основата на грешките и неуспехите, които разрушиха основите на новите отношения между нашите страни”, се казва в изявление на интернет страницата на фонда, който носи неговото име.

Според бившия президент, сега Москва и Вашингтон трябва да “направят всичко възможно, за да се измъкнем от задънената улица”. “Има вече одобрено средство: диалогът въз основа на взаимно уважение. Пътят не е лесен, натрупаха се много взаимни искания”, припомни Горбачов.

“Но не беше лесен нашият диалог със Съединените щати и преди тридесет години. Той имаше своите опоненти и противници, които се опитаха да ни отклонят от пътя”, каза той.

Автор:   Е.Аврамов, www.classa.bg