Foto: Associated Press

Foto: Associated Press

Горбачов: Путин е достоен президент

Публикувано от:

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви в интервю за Асошиейтед прес, че когато Съветският съюз се разпадна преди 25 години, той очаквал жизненоважна помощ от САЩ и западните им съюзници, но те се отнесли с късогледо злорадство към рухването на съперника им от Студената война.

Горбачев обвини западния „триумфализъм“ след разпадането на СССР като ключов фактор за напрежението между Русия и Запада.

“Те потриваха ръце и казваха: “Колко хубаво! Ние се опитвахме да направим нещо за Съветския съюз от десетилетия, но той се самоизяде!”, възмущава се бившият съветски президент.

В едночасовото интервю 85-годишният Горбачов изразява надежда, че при управлението на Доналд Тръмп Русия и Съединените щати ще постигнат разбирателство и ще преодолеят сегашните напрежения.

“Отношенията между нас са толкова важни и засягат всички останали, затова ние трябва да вземем под внимание интересите на другите”, казва бившият съветски президент, дал принос за края на Студената война.

Той очаквал Хилари Клинтън да спечели президентските избори в САЩ и се изненадал от победата на Тръмп. Горбачов се въздържа да направи оценка за Тръмп и каза, че предстои да се види каква ще е политиката на новото американско правителство. “Той има малък политически опит, но може би това е добре”, продължи Горбачов, който се движи бавно и се подпира с бастун, но усмивката му е чаровна както винаги, а мисълта и реакциите му са бързи, отбелязва АП.

Горбачов каза, че лидерите на Русия и САЩ трябва да седнат около масата за преговори и да останат, докато постигнат споразумение. “Светът има нужда Русия и САЩ да сътрудничат. Заедно те могат да поведат света по нов път”.

„Ако ние (със САЩ) не си сътрудничим, ако няма съвместни усилия и диалог, всички ще се въоръжат. Ако на стената в първо действие е окачена пушка, то в последно действие тя ще гръмне“, цитира Горбачов прочутата фраза на Чехов.

Той защити анексията на Крим от Русия и подчерта, че бившият съветски лидер Никита Хрушчов произволно е прехвърлил Крим под украински административен контрол през 1954 г.

Горбачов напомни за плодотворните отношения, които е изградил през 80-те години с американския президент Роналд Рейгън и за договорите за разоръжаване, сключени от тях въпреки острите идеологически разногласия. “Постигнахме много. Можехме да говорим открито, като истински партньори. Този подход трябва да бъде възприет отново”, добави той.

За президента Владимир Путин Горбачов заяви: “Той е достоен президент, доказал го е. Той е силна личност. В началото го подкрепях почти изцяло, но след това започнах да изразявам критики. Не мога да се откажа от възгледите си, а той иска нещо различно”.

Бившият съветски лидер добави, че Москва иска да има приятелски отношения с Вашингтон, но това е трудно, когато бива лъгана и мамена.

Междувременно Горбачов заяви в интервю за ТАСС, че Съветският съюз не може да бъде върнат, но не изключи възможността да бъде създаден нов съюз. „Със старите граници, със същите държави и на основата на свободната воля. Смятам, че нов съюз е възможен“, заяви Горбачов.