Горбачов получи призовка от съда във Вилнюс по повод събитията от 1991

Окръжният съд на Вилнюс връчи призовка на бившия президент на СССР Михаил Горбачов по повод събитията, случили се на 13 януари 1991 г. във Вилнюс, съобщи РИА Новости

„Призовката беше връчена на 28 декември“, каза съдията Корнелия Мацявичене. По нейни думи, призовката е изпратена по пощата на адреса на Фондация Горбачов.

„В съда е получено съобщение за връчена призовката. Под съобщението, адресирано до съда, стои подписът на Михаил Горбачов“, каза съдията.

На 13 януари 1991 г. във Вилнюс влиза бронирана съветска колона. Войските завземат телевизионната кула в столицата и сградата на Комитета за радио и телевизия. При атаката на кулата загиват 14 души и са ранени около 700.

През септември 2009 г. парламентът на Литва одобри поправки към наказателния кодекс на страната, с които се наказва отричането или оправдаването на „съветската агресия“ срещу страната. За публично одобряване или оправдаване престъпленията на СССР или на нацистка Германия срещу човечеството се предвиждат глоби или до 2 години затвор.

Аналогични наказания се подготвят и за клеветене на участниците в литовската съпротива от 1944-1953 г. срещу съветската армия.

Според литовските депутати по този начин страната ще се защити от кремълските идеолози, няма да им позволи да създават фондации и да организират събития, внасящи разцепление в обществото.