Горбачов към САЩ и Русия: Помирете се, докато не е късно

Първият и единствен президент на СССР Михаил Горбачов призова руското и американското ръководство да започнат да си сътрудничат и да търсят компромиси. Както сподели политикът в интервю за изданието Аnadolu, по време на студената война той е успял да намери общ език със Запада, макар ситуацията да е представлявала реална заплаха от ядрен конфликт.

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първият президент на СССР Михаил Горбачов призова руското и американското ръководство да започнат да се срещат и да търсят компромис, докато не е късно. В интервю за портала Аnadolu той сподели своя опит по подобряване на отношенията между САЩ и Русия.

Политикът сподели, че преди да успее да пробие стената от неразбиране след повече от 40 години студена война, първият му разговор с президента на САЩ Роналд Рейгън в Женева се е състоял от “твърда полемика и взаимни обвинения”. Според политика, “твърдостта е произлизала от това, че в този момент светът се е намирал на границата на ядрена война и тази ситуация повече не е могла да бъде игнорирана”.

“Добре, че по това време СССР имаше на власт друго поколение, което лансира концепцията на новото мислене: да се спре увеличаването на въоръжението, да се прояви инициатива по този въпрос. По онова време се бе натрупало твърди много ядрено оръжие, при това политическата ситуация беше крайно напрегната. Това създаваше реална заплаха от ядрен конфликт. Не дай Боже да се бе разразила война, това оръжие щеше да измете всичко от Земята”, отбеляза Горбачов.

Според него, това е заставило всички да се замислят, но добре, че се завързал разговор, защото именно чрез него, колкото и неприятелски да бил той, се изяснили позициите и се открили картите.

“Трябва винаги в най-трудната ситуация да се намира възможност за срещи, диалог. След като бяха сключени две споразумения за съкращаване на въоръженията, след най-трудни преговори се извърши поврат в съзнанието на милиони хора, ние излязохме на ново ниво в отношенията”, каза Горбачов.

“Бих посъветвал днешните лидери да не изпадат в паника, да не се заплашват един друг, а да се срещат и да се договорят, докато не е късно”, отбеляза политикът.

Автор: Петя Паликрушева за News Front