Горбачов: Всички признаци на Студената война са налице

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че надпреварата във въоръжението в света е в пълен ход, а ситуацията все повече напомня на Студената война от миналия век. Това той заяви в интервю за немския вестник „Билд“, цитиран от ИА Кросс

„Отношенията между големите държави продължават да се влошават. Това създава впечатлението, че светът се готви за война. Всички признаци на Студената война са налице“, каза Горбачов.

По негови думи „речта на политиците и високопоставените военни лидери става все по-войнствена“, а медиите „наливат масло в огъня“.

„В някои региони тя вече е в ход“, каза Горбачов в отговор на въпрос за неизбежността от въоръжена надпревара.

„Войските се местят в Европа, включително тежката техника като танкове и бронирани машини. Не беше отдавна времето, когато НАТО и руските войски стояха далеч едни от други. Сега те са лице в лице.“

Бившият президент коментира и руско-германските отношения. Според него германците не искат „повторна вражда“ в отношенията с Русия.

„Мисля, че ние – Русия и Германия – трябва да възстановим контакта, да укрепим и развием нашите отношения и да намерим начин да се доверим едни на други“, каза Горбачов, като допълни, че много от тези, които са подкрепяли санкциите срещу Русия, сега се отричат от тях.