Голямата уста Жириновски

Веднъж е гонен от България заради закани към Желю Желев.

Най-ексцентричен, най-краен на думи и действия, с най-цветист език. Такъв е руският политик и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски. Преди броени дни той направи поредното си скандално изказване. Като в ефир обяви, че българите трябва да пълзят в краката на руснаците, а президентът Росен Плевнелиев е „негодник и лакей на ЦРУ“.

Самият Жириновски обаче е прогонен от България през далечната 1993 г., след като в нетрезво състояние се заканва на тогавашния президент Желю Желев. И ако мнозина са се впечатлили от думите на вечно оцеляващия Жириновски, то тези, които го познават, надали са се изненадали особено. 68-годишният политик е майстор на изцепките, а пиперливите му изказвания неведнъж са му навличали гняв, присмех и подигравки

Покойният генерал Александър Лебед веднъж нарича Жириновски „Маймунката на Господ“. На визитната картичка на ултранационалиста се мъдрят титли и звания, не всички от които изглеждат напълно логични: шефът на либерал-демократите е „доктор на философските науки“, „заслужил юрист на Русия“, „член на Академията по социални науки“. Когато произнася речите си, Жириновски жестикулира, размахва ръце и подскача почти като боксьор. Ненапразно журналистката Ксеня Собчак го сравнява веднъж с френската звезда на комедията Луи дьо Финес в най-гениалните му роли на холерик. Както никой друг в руската политика Жириновски умее да се грижи за неспирни сензации: ту предлага пускането на атомна бомба над Атлантическия океан, която да помете Великобритания, ту се хвали, че Балтика може да се „върне на Русия“ само с помощта на една-единствена въздушнодесантна дивизия и то за не повече от пет часа. Известно е изказването му, че неговата мечта е да дойде денят, когато „руските войници ще могат да стъпят в топлите води на Индийския океан“.

През годините Жириновски заплашваше да си вземе Аляска от САЩ и да удави Германия с радиоактивни отпадъци както и да окупира балтийските страни. „Седите ни на пътя към морските пристанища“, казва веднъж на изумен естонски журналист. Историята помни и безброй други изцепки на лидера на Либерал-демократическата партия, която през 1990 г. става първата официално регистрирана партия в СССР след Комунистическата партия. Това кара мнозина и до днес да се питат дали формацията на Жириновски всъщност не е креатура на съветските власти. Той щедро обещава безплатна водка на избирателите, които гласуват за него на президентските избори през 1991 г., на които става трети. Покойният Саддам Хюсеин е сред приятелите му, а партията му поддържа тесни отношения с радикалната сръбска партия. В други държави обаче руският политик ексцентрик не е толкова харесван. Преди години получава забрана да влиза в Германия.

През 2005 г. Казахстан, в чиято столица Алмати Жириновски е  роден в семейството на полски евреин го обявява за персона нон грата. Причината – противоречиво изказване на Жириновски за промяна на руско-казахстанската граница, както и поставяне под съмнение на мястото на Казахстан в историята. През 2006 г. политикът е обявен за персона нон грата и в Украйна. Украинската тема е особено любима на Жириновски тази година след събитията в Крим. Преди няколко месеца в Ялта той предложи на президента Владимир Путин да стане върховен ръководител на Русия. Както и да бъдат освободени от затвора руснаци с присъди, за да отидат да се бият в защита на Луганск и Донецк. Заплаши със закриване „Макдоналдс“ в цяла Русия. „В цялата страна ще ги затворим и след това ще се заемем с „Пепси“, каза Жириновски. И почти щеше да набие бременна журналистка заради темата Украйна. Репортерката от агенция „Россия сегодня“ попитала политика дали е редно Русия да въведе санкции в отговор на забраната на Украйна за влизане на руски граждани от мъжки пол на своя територия. Въпросът на младата дама вбесил Жириновски и той я нападнал с обидни думи. След това, заобиколен от съпартийците си, лидерът на либерал-демократите дори заплашил журналистката. „Я ела тук, журналистке“, извикал той и блъснал един от близкостоящите свои хора: „Като ти намигна, ти ще й скочиш и ще я изнасилиш. Христос воскресе! Воистину воскресе!“, крещял Жириновски. Това не е първият подобен случай за политика.

През 1995 г. той хвана за косата и се опитваше да повали депутатката Евгения Тишковская, която се опитваше да попречи на друг националист да бие свещеник в пленарната зала. Жириновски плисна и чаша сок в лицето на Борис Немцов по време телевизионен дебат. Бившият държавен секретар Кондолиза Райс също усети на свой гръб лудостите на Жириновски. Заради нейните критики към руската външна политика руският политик заяви, че „Кондолиза Райс се нуждае от компанията на войници и трябва да бъде отведена в казармите, където ще бъде задоволена“. Жириновски пробва да въведе ред в сексуалния живот и на своите съпартийци. Той заяви, че членовете на неговата националистическа партия вече са станали вегетарианци, а от нова година за тях също така се въвеждат и „норми за полов живот“. „Под влияние на порнографията, порнокасетите и различни подобни фриволни филми у младото поколение се формира норма: „колкото повече, толкова по-добре“. Колкото по-рядко, толкова по-добре, заяви Жириновски пред журналисти в кулоарите на Руската Дума . „И само тогава, когато има взаимна симпатия. Стандартът е: един път на тримесечие – 3-4 пъти в годината е напълно достатъчно“, продължи политикът. Той е уверен, че именно в това се изразява здравословният начин на живот: да не се пие, да не се пуши, да не се яде месо, само растителна храна и въздържане от прекомерен безразборен полов живот. По неговите думи именно с такъв девиз руските либерал-демократи са посрещнали Нова година. Явно неговият ексцентризъм е повлиял и на съпартийците му.

standartnews.com