Главнокомандващият силите на НАТО в Европа впечатлен от руската военна доктрина

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви, че е впечатлен от военната доктрина на Русия, предаде РИА Новости.

„Вижда се, че Русия се учи. Въпреки че значителна част от военната им доктрина се основава на старата съветска доктрина, те са  много гъвкави в мисленето, ако погледнете това, което пишат офицерите им. Те гледат на света около себе си като на такъв, какъвто го виждат и приспособяват доктрината си на тази основа. Това е впечатляващо“, каза Скапароти по време на речта си на форума по сигурността в Аспен, Колорадо.

Скапароти отбелязал и „очевидната модернизация“ на руските въоръжени сили и военни системи. В частност, той бил удивен от възможностите, които демонстрирала руската армия по време на антитерористичната операция в Сирия.

„Те стреляха с ракети с далечен радиус на действие и висока точност, от подводници, от морето, от бомбардировачи със среден радиус на действие. Те, очевидно, не трябваше да го правят, но го направиха – вероятно за тренировка, учения и за демонстрация. От това аз също съм впечатлен“, заяви още Скапароти.

„Така че, ние имаме противник, който трябва да възприемаме много сериозно“, добави той.