Главните прокурори на България и Русия ще подпишат програма за сътрудничество

Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокуратурите на България и Русия ще обменят практически опит. Това предвижда Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г., която подписаха вчера в Съдебната палата главният прокурор Сотир Цацаров и генералният прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.

Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение всяка година се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас. Обсъждат се практически въпроси като борбата с организираната престъпност и тероризма, както и законодателните инициативи, свързани с тези теми. Юрий Чайка се видя с Негово светейшество патриарх Неофит.

Главният прокурор Сотир Цацаров не скри учудването си от протеста на “Да, България“ и лидера й Христо Иванов заради официалното посещение на руския главен прокурор Юрий Чайка у нас. “А те в кое си качество го отправят тоя призив?“, удиви се Цацаров пред медиите.

“Аз съм малко учуден от каква позиция се задава. Демокрация — всеки има правото да призовава и да иска. Влизаш в парламента, когато за теб са гласували съответният брой хора“, намекна той за несъстоятелността на тона на бившия правосъден министър, който остана далеч под прага на парламентарната бариера.

Цацаров натърти, че няма как да се намеква за чужди грантове и да се сипят обвинения, “когато политическата ти дейност е резултат от същите тези грантове“. “Това е модел, който трябва да следваш. Не го ли следваш, спира спонсорството!“, отсече Сотир Цацаров. И добави, че не е казал, че говори за Христо Иванов, а по принцип.

Чайка и Цацаров ще подпишат програма за двустранно сътрудничество — за взаимно обучение на прокурори, като първото мероприятие е сътрудничество в областта на антитероризма, обяви още главният прокурор.