Герхард Шрьодер отпразнува 70-ия си юбилей с Путин

Докато Западът се чуди какви нови санкции да наложи по отношение на Русия заради кризата в Украйна, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се срещна с настоящия руски президент, за да празнува своя юбилей, пише в. DieWelt.

Герхард Шрьодер отбеляза своя 70-годишен рожден ден в Санкт Петербург в компанията на Владимир Путин.

В понеделник вечерта (28 април)  Владимир Путин пристигна пред Юсуповския дворец, където Шрьодер вече го очакваше. Двамата се прегърнаха дружески.  Сред гостите на приема беше и Алексей Милер, председател на Управителния съвет на руския газов гигант „Газпром“.

Die Welt се позовава на информация от руския сайт fontanka.ru, който разказва, че по време на празника е била обсъдена темата за „Северен поток“, защото Шрьодер е акционер по проекта. Доминиращ в акциите на „Северен поток“ е руската „Газпром“, чийто председател на Управителния съвет е Алексей Милер, който също бил сред гостите на празника.

На празненството е присъствал и ръководителят на германската провинция Мекленбург – Предна Померания Ервин Зелеринг. Той е член на социал-демократическата партия в Германия (която издигна кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията – Мартин Шулц).

Пътуването на Зелеринг бе критикувано остро в Европейския парламент от председателя на групата на зелените Юрген Сур. Според него е недопустимо, на фона на украинската криза, Зеле да предприема приятелски посещения на Путин.