Герхард Шрьодер: В Украйна са необходими реформи – в смисъл на федерализъм

Ще определите ли днес Владимир Путин като приятел? Да, със сигурност, отговаря бившият германски канцлер Герхард Шрьодер в интервю за днешния брой на в. Билд. Трябва да се знае, казва Шрьодер, че има определени страхове в Русия, на които един руски президент трябва да реагира.

Според него по украинския въпрос винаги се говори за засилване и продължаване на санкциите срещу Москва. Защо западните политици веднъж не попитат: можем ли да разхлабим санкциите или да ги вдигнем ако в Украйна има напредък? Това направи американският държавен секретар Кери в Сочи. Надявам се, казва Шрьодер това да остане линията на политиката на Съединените щати.

Според Шрьодер федералното правителство е успяло да запази комуникационните канали и това е заслуга както на германския външен министър Щайнмайер, така и на канцлера Меркел.  Бившият германски канцлер е оптимист, че споразуменията от Минск дават голям шанс за мирното регулиране на конфликта.

Необходими са обаче реформи в Украйна – в смисъл на федерализация като в Швейцария или Германия. Това означава според Шрьодер и полицията да бъде регионално организирана.

Източник: изд. Факти