Германски вицеканцлер: Не можем да молим РФ за партньорство, като продължаваме санкциите

Вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката Зигмар Габриел намекна за възможността да бъдат отменени санкциите в случай на сътрудничество с Русия при разрешаването на кризата в Сирия, съобщи Die Zeit.

„Ние трябва да променим отношението си към Русия”, каза политикът. Началото на сближаването, според него, може да стане строителството на втора тръба на газопровода „Северен поток”, а завършването на процеса – отмяна на санкциите.

„Конфликтът около Украйна не може дотолкова силно да влияе на отношението към Русия от страна на Германия, Европа и САЩ, че Русия да престане да бъде партньор в Сирия”, добавя вицеканцлерът. По такъв начин Габриел косвено се застъпва за отмяна на санкциите срещу Русия извън зависимостта от изпълнение на Минските споразумения, счита Die Zeit.

„Всеки трябва да разбере, че не може от една страна продължително време да подкрепяш санкциите, а от друга страна да молиш за сътрудничество”, подчертава Габриел.

Вицеканцлерът засяга и темата за бежанците от страните в Близкия Изток. По неговите думи, САЩ и страните от Персийския залив трябва на международно равнище да се борят с миграционната криза. „САЩ трябва да предприемат повече усилия, тъй като те отчасти носят отговорност за появата на бежанците заради войната в Ирак”, подчерта Габриел.