Постигнаха съгласие за незабавни мерки в украинския конфликт

Постигнаха съгласие за незабавни мерки в украинския конфликт

Публикувано от:

Телефонният разговор е продължил около два часа, предаде ДПА. В него са се включили ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна и неговият заместник.

Т. нар. група в нормандски формат поиска незабавно да бъдат прекратени нарушенията на прекратяването на огъня. Приоритет трябва да се даде на раздалечаването на украинските военни и подкрепяните от Русия бунтовници в източна Украйна, както и на изтеглянето на тежките оръжия, се казва в обща декларация на четирите страни.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са приканили страните в конфликта да подновят размяната на пленници до края на годината на принципа “всички за всички”.

Съветници от четирите страни ще се срещнат идния месец преди четиримата лидери отново да разговарят по телефона. Украинският президент Петро Порошенко е настоял вчера за разполагане на мироопазващи сили на ООН в районите на конфликта до руската граница, гласи декларация, публикувана на неговия уебсайт. Той е казал, че боевете, които водят през последните дни украинските военни и проруските бунтовници, са едни от най-кръвопролитните през тази година. Над 20 украински военни бяха убити през последния месец в източна Украйна, посочва ДПА.

Порошенко заяви, че Макрон и Меркел са осъдили обявяването миналата седмица от бунтовнически групи на независима държава “Малорусия”