Георги Иванов: Убеден съм, че няма да останем единствените в историята български космонавти

Международният ден на авиацията и космонавтиката бе отбелязан на 11.04.2017 година в Руски културно-информационен център, гр. София.

Почетни гости на събитието бяха първият български космонавт Георги Иванов (който пристигна със съпругата си) и проф. Таня Иванова. А специална покана от самия Георги Иванов, получиха учениците от 3Е клас на столичното 125 СУ «Боян Пенев», (уч.: Антон Янков, Бранимир Павлов, Георги Георгиев, Елица Колева, Ирен Йовчева, Константина Камишева, Никол Дончева, Румяна Груева, Стенли Иванов, Денис Иванов; кл. р-л Ана Бандалова) и децата от Младежка организация МО‘ДИКО (Виктория Добрева и Белослава Тенчева).

Тържественото събитие се проведе в Мраморната зала на Руски културно-информационен център, гр. София. Незабравимата вечер мина под музиката на „Любимата за героите на космоса, музика “ в изпълнение на Камерния оркестър „Класика“. Откриването на концерта започна с реч на г-н Коста Пеев от РКИЦ и ръководителят на РКИЦ в София Павел Журавльов. След встъпителната реч на организаторите, с пленителни думи продължи проф. Таня Иванова. Речта на създателката и дългогодишен ръководител на научно направление „Космически биотехнологии“, в което са разработени три поколения космически оранжерийни системи, завладяха съзнанието на публиката и особен интерес предизвика в най-младата част от публиката.

Вечерта продължи с дългоочаквания гост Георги Иванов. Речта му бе кратка, но интересна и увлекателна, вълнуваща и запомняща се. Учениците от 125 СУ „Боян Пенев“ в знак на признателност, за това което е направил и продължава да прави г-н Иванов, му поднесоха тематична кошница „Космос“. Не забравя за младите и вярва в бъдещото поколение.

В подкрепа на казаното, исках да споделя как отговаря на въпрос „Как се чувстваш сред младите?, пред „Глас на българите от Македония“, Георги Иванов споделя: „Младите са нашата голяма надежда за бъдещото покоряване на Космоса. И дори съм убеден, че аз и Сашо няма да останем единствените в историята български космонавти.“ Тази вяра и подкрепа, която г-н Иванов дава на младите хора в България, беше и повода за възхищение у младите представители от публиката. Не само и единствено постиженията, но и факта, че младите хора в България имат подкрепата на такъв велик българин. Вечерта продължи с музикалните изпълнения на Камерният оркестър „Класика“. Посещението на звездните гости завърши с много разговори и снимки за спомен.

Автор: Ана Бандалова