Георги Величков: Бях влюбен в госпожата по пеене

Зарязах високоплатена работа, за да стана шоумен, споделя момчето от Самарканд пред журналистката Оля Ал-Ахмед от в. Стандарт .

Георги Величков е сред новите имена на поп сцената в България и Русия. Роден е през 1987-а в Самарканд – един от най-старите градове на света. Майка му е арменка с грузинска и руска кръв, баща му е българин. Родителите му се запознават в Приморско. Георги израства в Москва. Кариерата му тръгва с „Непоседы“, откъдето започват екстравагантните момичета от „Тату“, Сергей Лазарев и други. От 2007-а насам Георги работи с Филип Киркоров, Дима Билан, балет „Тодес „, „Машина времени“, „Любе“. Партнира си с изпълнителя на хита „Казабланка“ LowDeepT. Истински фурор предизвиква с изпълнението на „Позови меня“ на култовата банда „Любе“ в „Пееш или лъжеш“ по Нова. Няколко дни по-късно получава обаждане от администрацията на Путин – канят го да води коледно парти в клуб „Есенин“ до Кремъл. Неотдавна Георги снима във филма „Немезис“.

 – Георги, как от старинния град Самарканд се озовахте в София?

– След разпадането на СССР повечето мои роднини се преместиха в Москва. И ние с майка ми ги последвахме. Руската столица стана моят дом за почти 10 години – може би най-важните за мен. По семейни причини обаче през 1999-а дойдохме в България – родината на баща ми. С майка ми са разведени, но той ни помогна да се адаптираме в нова, вече трета за нас страна. Преди имах планове да се върна в Москва, но определено ще остана тук. Макар че никога не се знае…
Откога ви влече музиката?
– От дете участвам в хорове. Даже бях влюбен в госпожата по пеене.  Но и от първи клас тренирах баскетбол – продължих да играя тук в „Лукойл Академик“
Имали ли сте проблеми с родителите си около избора на професия? Може би те са искали инженер или лекар в семейството, а не шоумен?
– Майка ми винаги ме подкрепя. Винаги застава зад мен, за което й благодаря сърдечно. Баща ми бе доста скептично настроен, когато преди 3 години зарязах високоплатената си работа и започнах да се градя като шоумен. Но след като ме видя в „Пееш или лъжеш“, съмненията му се изпариха. Силно се надявам да са ми живи и здрави, за да им давам още поводи за гордост.
–  С тази холивудска външност радвате ли се на много почитателки? Имате ли си сериозна приятелка?
– Холивудска? Ха-ха… Не мисля, че е чак холивудска, но благодаря. Да, определено не страдам от липса на женско внимание.
Проблемът със сериозната приятелка обаче е сложен
Или моите критерии са много високи, или просто не се е намерило момичето. А и с тази професия? Всеки път след участие излизат снимки с някоя дама – или с повече. Коя жена може да преглътне лесно това?
Работили сте с Филип Киркоров, Дима Билан, балет „Тодес“, „Машина времени“, „Любе“… Разкажете интересни преживявания.
– С Филип обикаляхме страната и го виждах в доста по-различна светлина. Дори сме сядали за популярни игри като „Мафия“ – с него и екипа му. В „Тодес“ пък имах връзка с една от водещите балерини. Но беше от разстояние – не издържа повече от година. „Машинистите“ са уникални! Много умни и приятни. Когато бях в Москва, ме поканиха на техен концерт в Летния театър в парка „Горки“.
С кого от споменатите личности най-трудно се работи?
– Няма лесно в шоубизнеса. Програмите на Филип Киркоров много вдъхновяват и обогатяват, но те изцеждат като лимон. Когато обаче работата ти носи удоволствие, няма трудни неща.
Как се вписахте в екипите на звездите от предишните поколения?
– Бях изненадан от подхода и обръщението към мен. Много интелигентни са. Не само защото говорят на „Вие“.  Някак успявам да се впиша и да стана „свой“. Радвам се, че до ден днешен поддържам приятелски отношения с повечето от тях.
Как стана така, че ви поканиха да снимате в риалити формат номер едно на Русия „Дом 2“? Това помогна ли в кариерата?
– Отидох на кастинг. Запознах се с главния редактор на проектите на канала ТНТ. Той предложи да участвам и ми даде доста сериозен договор. Бях изненадан – снимки за списания, модни фотосесии… Всичко се случи точно така, както беше описано в него. Не мога да отрека, че придобих опит пред камера. Справих се доста добре и публиката ме харесваше.
Разкажете повече за вашите представления в стила stand up comedy.
Аз съм доста творческа личност и от дете съм  на сцената
Хората около мен знаят, че „правя“ весело. Присъствал съм на Stand up comedy фестивал в Москва като зрител и останах изненадан от високото ниво на хумора. В България имаме няколко доста добри комедианти. С няколко мои приятели се стараем да вдигнем нивото на жанра в България, който е всекидневие в Америка.
С какво ще изненадате зрителите в авторското ви шоу „JR – Жоро Руснака“?
– Правя оne man шоу. Разказвам най-доброто от трите ми години на комедийната сцена. 130 минути смях в залата. Сълзи и коремни плочки от смях! Гарантирам!
Възприемате  ли се като актьор след участието във филма „Немезис“?
– Да. Мисля, че съм доста добър като актьор, отколкото като певец. Не е  само лично мнение, а и на режисьора Ивайло Спасов.
Как се почувствахте в „Пееш или лъжеш“?
– Не мога да опиша чувството, когато залата се изправи на крака и Маги Халваджиян вдигна палците. Овациите бяха над минута и даже пуснах сълза. Добре, че в ефир не се видя. Получих адски много позитивни отзиви от хора, които не познавам. Беше свръхестествено! Не мислех, че ще предизвикам подобен интерес. После изпратих видеото на познат в Москва, който го показал на министъра на промишлеността. След няколко дни получих обаждане от администрацията на Путин – поканиха ме да водя новогодишно парти в клуб „Есенин“, който се намира на 400 метра от Кремъл. Там присъстваха хора от висшия политически елит. Посрещнаха ме много топло и с много подаръци. Бях притеснен, но след като видях реакцията им на моето пеене, всичко се обърна на 360 градуса. Пях им до сутринта.
Какво да очакваме от вас?
– Нови песни, които записвам в студиото на моя приятел Артур Надосян. Ще заснема и клипове. Ще се постарая да направя ново комедийно шоу. С Атанас Лазаров правим формата „Подмосковные вечера“ и искаме да го изнесем извън България – водим преговори с партньори от различни страни.