Георгиевска лента – символ на Победата

Георгиевска лента – символ на Победата

Публикувано от:

Във връзка с празника 9 май – 70 години от Победата, всеки, който желае може да получи Георгиевска лента. Георгиевските ленти ще се раздават  на 9 май от  11 часа пред паметника на Съветската Армия.

Ако сте от град София и желаете  да получите Георгиевска лента преди 9 май, обадете се на тел.: 0893/ 36 35 63  ,  02/ 419 95 75. Ако сте от друг град, потърсете вашият град /населено място/ в списъка с контакти на областните и общинските ръководства на НД Русофили

Може да получите Георгиевски ленти по куриер, като ни изпратите адреса си на редакционната ни поща: press @rusofili.bg

Акцията беше намислена през 2005 година от журналисти и студенти и вече стана традиция. През тези години са раздадени над 50 милиона ленти. При това географията на акцията постоянно се разширява. “Георгиевската лента” се появи не само по улиците на руските градове, но и в страни от ОНД, Европа, Азия, Америка.

Пролет, май, Денят на Победата за милиони хора в Русия се асоциират с черно-оранжевата лента. Това е символ на войнишката храброст и героизъм. В дореволюционна Русия тази лента украсяваше Георгиевския кръст – висшата награда за войници. През годините на Великата Отечествена война тя беше използвана при създаването на орден „Слава”.