Георгиевската лента

„Георгиевската лента“ е неразделна част от Ордена на Св. Георги, който през 1769 година е учредила Руската императрица Екатерина Първа. Това е бил най-почетния орден за награждаване на военните. За символиката на лентата има различни мнения. Най-разпространеното е, че черният и оранжевият цвят обозначават дима и пламъците.

Десетата юбилейна акция „Георгиевска лента“ започва днес. Символ на гордост за руските войници, които победиха във Втората световна война, знак на вечна признателност към ветераните, които освободиха света от фашизма – „Георгиевската лента“ се превърна в повече от емблемата на победата.

Днес хората с „Георгиевска лента“ не само връщат спомена на ветераните, но също така се борят за широка демократична програма.
Акцията „Георгиевската лентичка“ провеждат Международната информационна агенция „Россия сегодня“ („Русия днес“) и младежката организация „Студентска общност“. Лентите ще се раздават в Москва и други руски градове. В акцията ще вземат участие и други страни.
Защо акцията получи такъв отклик сред младото поколение, разказва един от организаторите й, директорът на регионалната обществена организация „Студентска общност“ Олеся Волченкова:
– Младите хора имат нужда от герои, от символи на величието на тяхната страна. Младите хора искат да се гордеят с историята си, и участвайки в акцията „Георгиевска лента“, един млад човек може да получи много положителни емоции и да почувства, че прави нещо важно и правилно.
За това, какво значение придобива акцията „Георгиевска лента“ на фона на събитията на международната сцена, разказва научният директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков:
– Мисля, че е това и спомена, и нашия отговор на нацистките прояви, които съществуват днес в много страни. Припомняме на тези хора, които забравят историята, забравят какво са съветските и руските войници, че ние сме потомци на тези войници. Ние искаме мир. Ние сме против нацизма, против фашизма, и никога няма да позволим да има дори признаци на нацизъм на наша земя. Лентата обединява всички здрави сили на обществото, хората, които помнят историята и искат тази история да си спомнят и в други страни.
Нищо чудно, че „Георгиевска лента“ е била закачена пред украинското посолство. Това е напомняне за тези украински политици, които забравят своята история, че сме победили заедно. Победата е била постигната с единство.
Според организаторите, основната цел на акцията е да не забравят новите поколения кой и на каква цена е спечелил най-ужасната война на миналия век, с какво и кого трябва да се гордеем и кого да помним. Може със сигурност да се каже, че акцията се превърна в традиция, изпълнена с ясен смисъл.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_04_24/Georgievskata-lentichka-veche-e-tradicija-6935/

error: Съдържанието ни е авторско!