Ген. Румен Радев: Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да гледаме на Русия като на враг

Ген. Румен Радев: Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да гледаме на Русия като на враг

Публикувано от:

Еврофилията не означава русофобия и е грешка да гледаме на Русия като държава извън Европа. Това каза ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП по време на срещата си със студенти от Клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Галерията на Национален студентски дом, предаде Агенция „Фокус”.

„Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да гледаме на Русия като на враг”, коментира ген. Румен Радев и посочи, че са изригнали всякакви писания срещу него, че едва ли не е вербуван от Кремъл още от детската градина, че неговият заместник-командир на ВВС е бил с руско име – Анатолий.

Той посочи, че ще действа с Русия внимателно като стане президент. „Ние трябва да търсим с всяка държава, която е извън рамките на ЕС и НАТО рационално, изгодно за нас сътрудничество. Трябва да поставяме това сътрудничество на ясна, прагматична основа, лишена от идеология. Мисля ,че загубихме много, тотално руския пазар и не трябва да повтаряме тези грешки”, коментира той и посочи ,че според него е грешка ако се гледа на Русия като на държава извън Европа. По думите му Русия и Европа в момента имат общи проблеми – и тероризма, и нахлуването на войнстващия ислямизъм.

„Тук трябва да търсим партньорство, а не някаква агресивна риторика”, коментира ген. Румен Радев. По думите му историята показва, че когато има изостряне на отношенията губят най-близките до Русия държави и даде пример с Украйна. „Затова България може и трябва да съдейства за възстановяването на диалога с Русия. Категорично санкциите трябва да бъдат отменени. За мен те вредят. Никой до момента не е доказал полза от тези санкции”, коментира ген. Румен Радев.

По отношение на Китай, той посочи, че държавата строи втория си самолетоносач и скоро той ще се види плъзнал в световните океани. „Това ще създаде допълнителни няма да кажа проблеми, но ще внесе още по-голяма непредсказуемост в международната политика”, коментира ген. Румен Радев. За САЩ ген. Радев посочи, че те са стратегически партньор, като според него трябва да се развиват ползотворни отношения с тях.

Източник: ИА Кросс