Генщабът на РФ: 12 хил. бензининовоза превозват петрол на ИД от Сирия към Турция

Генералният щаб на Русия съобщи днес, че руските военни са установили близо 12 000 бензиновоза и тежкотоварни камиони в района на Захо по „източния“ маршрут за превоз на петрол от „Ислямска държава“ (ИД) към Турция, съобщи газета.ру, цитирана от „Руски дневник“.

Руските военни отбелязаха също, че количеството на бензиновозите по „северния“ и „западния“ маршрут от Сирия към Турция е намаляло значително, предаде ТАСС.

Според началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските Въоръжени сили генерал-лейтенант Сергей Рудской ударите на руската авиация в арабската страна принуждават терористите да транспортират петрола в Турция през нощта, като маскират превозните средства като обикновени товарни камиони.

Рудской каза също, че на 24 декември руските въздушни сили в Сирия са нанесли 189 удара по обекти на терористите. Той уточни, че от началото на военната операция на 30 септември са извършени около 5000 полета над сирийска територия.

В края на ноември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има основания да предполага, че руският самолет Су-24 е бил свален, за да бъде осигурена безопасността на доставка на петрол в Турция от ИД.