Генщабът на РФ: Според точните данни за обективен контрол Су-24м не е пресичал границата с Турция

Фронтовият бомбардировач Су-24м на руските ВВС е свален в 10:24 ч. московско време при изпълняването на боен полет над територията на Сирийската арабска република (САР) от изтребител F-16 на турските ВВС. Това заяви пред медиите началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде ТАСС.

„Вероятно, поражението е нанесено от ракета с близък радиус на действие с инфрачервена глава за самонасочване, – заяви той. – Никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж чрез средствата за обективен контрол не са регистрирани. Попадението на ракетата в самолета Су-24м се е случило над територията на Сирия. Мястото на падането на самолета се намира на сирийска територия на четири километра от границата“.

Според точните данни за обективен контрол, Су-24м на руските ВКС не е пресичал границата с Турция, заяви представителят на Генщаба.

Операцията по издирване и спасяване на екипажа на сваления над територията на Сирия руски бомбардировач продължава. С цел евакуирането на пилотите на Су-24м на мястото на приземяването му е проведена издирвателно-спасителна операция, в които са участвали два вертолета Ми-8.

Мястото на падането на Су-24м се намира в Сирия на 4 километра от границата. Екипажът на самолета е катапултирал, но единият пилот е загинал от стрелба от земята.