Генщабът на ВС на Русия: Политиката на НАТО и системата за ПРО заплашват да доведат до нови конфликти

Усилването на военната активност на НАТО и разгръщането на глобална система за ПРО създават заплаха от нови и ескалация на вече съществуващите конфликти, заяви първият зам.-министър на отбраната на РФ – началникът на Генералния щаб на руските ВС генерал Валерий Герасимов, предаде РИА Новости.

По думите му, днешната обстановка в света се характеризира с продължаване на нарастването на проблемите в глобалната и регионалната сигурност, като на първо място това е свързано с разширяването на мащабите на международния тероризъм и радикалния екстремизъм.

„Предизвиква безпокойство военната политика на НАТО, която носи неприятелски характер по отношение на Русия. Алиансът продължава дейността си по разширяване на военното си присъствие и усилва активността на въоръжените сили на блока по периметъра в близост да границите на Руската федерация“, каза Герасимов.

По думите му, „в резултат от разгръщането на глобалната система за ПРО и разработването на принципиално нови средства за въоръжена борба, включително и свръхзвуково оръжие, нараства проблемът за нарушаването на създадения стратегически баланс на силите“.

Герасимов отбеляза, че друг, не по-малко важен проблем е използването от участниците в международните отношения на икономически, политически и информационни инструменти, на протестния потенциал на населението, радикални, екстремистки организации и частни военни компании.

„Не са изгубили своята актуалност и проблемите с незаконното разпространение на оръжие за масово поразяване, трансграничната престъпност и търговията с наркотици, сепаратизма, неконтролируемата миграция и ксенофобията“, заяви Герасимов.

„Съвкупността от посочените причини, както и наличието на стари междудържавни противоречия създават заплаха от възникване на нови и ескалация на съществуващите конфликти, и, за съжаление, с годините техният брой не намалява а само се увеличава“, каза още той.