Генщабът на ВС на Русия: Ми-8 в Сирия е свален в район, контролиран от „Джебхат ан-Нусра“

Руският военно-транспортен вертолет Ми-8 е бил свален в Сирия над район, намиращ се под контрола на терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“ и присъединилите се към нея отряди от така наречената „умерена опозиция“. Това заяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия Сергей Рудской, предаде ТАСС.

„Днес бе извършен терористичен акт, в резултат на който бе свален руски военно-транспортен вертолет Ми-8, връщащ се след изпълняване на хуманитарна мисия за доставка на хранителни продукти и лекарства на жителите на град Алепо. На борда са се намирали трима членове на екипажа и двама офицери от руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия“, заяви той.

По думите на Рудской, групировка с численост до 5 хил. терористи в неделя се опитала да атакува югозападната част на Алепо, но атаката е била предотвратена от сирийската армия, подкрепяна от руската авиация. „Атаката бе предшествана от взрив на атентатори-самоубийци на четири БМП с взривни вещества на позициите на правителствените войски. Настъплението се провеждаше под ръководството на „Джебхат ан-Нусра“, каза той.

„В хода на бойните действия са унищожени над 800 терористи, 14 танка, 10 БМП и над 60 автомобила с монтирано оръжие“, уточни Рудской, като добави, че руската авиация активно подкрепя действията на сирийската армия в района на Алепо при отблъскването на терористите, и нанася избирателни удари. При това, руската авиация за разлика от коалицията, водена от САЩ, не нанася удари по цели, разположени в градската част.

Рудской съобщи още, че в Алепо са отворени седем хуманитарни коридора за цивилните граждани и предалите се терористи. „Към днешна дата от източните райони на Алепо в пунктовете за хуманитарна помощ са излезли 324 цивилни граждани, сред които 76 деца. 82 терориста са свалили оръжие и преминават през процедура на амнистия. В момента с редица формирования от състава на така наречената „умерена опозиция“ е установен контакт със сирийското командване и се водят преговори за прекратяване на огъня“, каза Рудской.

„От вчера всички коридори са отворени както от източната част, така и вътре в града. Днес цивилните граждани след получаване на хранителни продукти и необходимата медицинска помощ могат свободно да се върнат по домовете си“, заяви началникът на руския Генщаб.

В същото време е известно, че терористите на изток от Алепо са убили четирима души, опитващи се да напуснат града през тези коридори. „Значителните загуби не спират лидерите на терористите, те продължават да присъединяват подкрепления от други посоки, да заплашват бойците на правителствените войски, да възпрепятстват напускането на местното население на зоната на бойните действия и да го използват като „жив щит“. Така, вчера в източната част на Алепо терористите убиха четирима души, опитващи се да напуснат града през хуманитарните коридори“, каза Рудской.

Общо от 28 юли до днес в резултат на обстрел на терористите в Алепо са загинали 42 мирни граждани, добави той.

Представителят на Генщаба на Русия подчерта, че руското министерство на отбраната подкрепя предложенията на специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура за реализиране на хуманитарната операция в Алепо.

Той съобщи още, че над 100 населени места са се присъединили към споразумението за примирие в Сирия през последната седмица. „През последната седмица още 109 населени места подписаха споразумението за примирието. Към днешна дата те са общо 329“, каза той, като добави, че броят на въоръжените формирования, съгласили се да се присъединят към примирието, е останал без промяна – 61.