Генерал от украинската армия премина на страната на ДНР

Стотици войници и офицери от въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са преминали на страната на Донецката народна република (ДНР) от началото на конфликта в Донбас. Това заяви в понеделник човек, представящ се за генерал-майор от ВСУ Александър Коломиец.

„За времето на провеждането на АТО (така наречената от Киев антитерористична операция) на страната на ДНР са преминали стотици военни и офицери, които сега бранят границите на ДНР. Когато започна АТО, хората започнаха масово да преминават на страната на ДНР, за да защитават домовете и семействата си… Болшинството от тези, които преминаха на страната на ДНР, са местни хора от Донбас… Тези офицери сега с оръжие в ръце защитават семействата си“, заяви бившият помощник на украинския министър на отбраната Коломиец на брифинга в понеделник.

По неговите думи, той е „за мира и спасението на украинския народ“. „Престъпната власт в Киев изпрати срещу хората в Донбас бандитски формирования. Вече втора година се унищожават градове, убиват се хора. Като човек аз не мога да стоя и да гледам това отстрани. Използването на въоръжените сили срещу населението е нарушение на конституцията. До мен стоят офицерите, които не пожелаха да изпълнят престъпните заповеди… Обръщам се към генералите и офицерите във ВСУ: не се превръщайте в палачи и наказатели, та нали престъпленията нямат срок на давност“, каза Коломиец на брифинга сред бивши офицери от украинската армия, също преминали на страната на опълчението.

„Говорил съм с много украински генерали. Мнението за войната на всички е отрицателно. Никой не иска да воюва. Но сега там, който не е съгласен – отива в затвора. Затова хората просто…се страхуват“, каза той.

Коломиец разказа още, че преминаването на страната на опълчението не е останало незабелязано. „Постъпват заплахи за семейството ми, затова се наложи да ги изведа от Киев. Поддържам връзка с колегите си. Много офицери от украинската армия ми се обаждат и искат да се върнат тук. Но засега се страхуват, там не ги пускат. Мисля обаче, че те скоро ще се върнат. Ние и в бъдеще ще защитаваме хората в Донбас, своя роден край“, каза той.

По неговите думи капацитетът на украинската армия е „на много ниско ниво, особено морално“. „Всички офицери, които осъзнават престъпността на действията, не искат да воюват. Воюват само доброволческите батальони“, каза той.

По-рано на страната на Луганската народна република премина бившият ръководител на митницата в Луганск Олег Черноусов. Той напусна поста си, заявявайки, че Киев „отрича историята, гражданската война и провежда геноцид срещу хората, живеещи в тези територии“. Той подчерта, че отделните украински батальони печелят от блокадата. „За превоз на един килограм продукти през разграничителната линия в Донбас се взимат допълнително по 5 гривни на кг“.