Генерал на украинската армия призова за преговари с опълченците

Около 700 украински военни през последните дни се озоваха в плен на опълченците в Донецка област, а 80 % от тях са след сраженията в Иловайск, съобщи „Россия 24“, позовавайки се на изявлението на генерал-полковник в запас В. Рубан на пресконференция за журналисти.

Ръководителят на украинския Център за обмяна на пленени нарече ситуацията – катастрофа. В същото време Рубан отбеляза, че точната информация за числото на пленени украински бойци засега е строго секретна. „Не мога да коментирам в момента тези данни, докато не бъдат разменени или върнати пленените“, поясни той.

Според него, начина по който се водят военните действия от страна на киевските войски, се създава впечатление, че Киев възнамерява да предаде армията си в плен. Той поясни, че украинската армия няма нито необходимите военни умения, нито необходимото снабдяване. Във връзка с това, генерал-полковникът смята, че е време да се започнат мирни преговори.

„Ние нямаме подготвени командири, нито бази, нито тил. Такива войни водят само до едно – най-добрите украинци, генетичния фонд на Украйна се изтребват. Трябва да се замислят всички и да се договорят. По-добре да изгубим тази война, но да запазим нашия генофонд“, подчерта още украинския генерал.

Той отбеляза, че „изникват много въпроси относно официалните данни на загиналите и изчезналите украински войници“. В края на август Службата за сигурност на Украйна обяви, че от началото (14 април) на специалната операция в Югоизточна Украйна са загинали 837 украински военни, но според неофициални данни, числото отдавна е преминало 1000 души.