Генерал Конашенков предупреди US-стратезите: С-300 и С-400 може да се превърнат в изненада за всички неидентифицирани обекти в Сирия

Обхватът на действие на С-300 и С-400 може да се превърне в истинска изненада за всички неидентифицирани обекти в Сирия. Това заяви на брифинг по повод информациите, че във Вашингтон се обсъждад планове за въздушни удари по сирийската армия, официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от руските СМИ.„Напомням на американските „стратези“, че въздушното прикритие на руските военни бази в Хмеймим и Тартус се осъществява от зенитно-ракетни системи  С-400 и С-300, чийто радиус на действие може да стане изненада за всеки неидентифициран летящ обект“, заяви Конашенков.

Игор Конашенков подчерта, че в бойните разчети „едва ли ще има време“ за изясняване по „директната линия“ точната програма на полета на ракетите и тяхната принадлежност. Той отбеляза, че „илюзиите на дилетантите за съществуването на самолети-невидимки, могат да се сблъскат с разочароваща реалност“.

С-400 „Триумф“ е руски зенитно-ракетен комплекс ново поколение, създаден за унищожаването на всички възможни съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение, които в момента са на въоръжение или са в процес на разрабтка, с голям обсег на действие, независимо от метеорологичните условия. Понастоящем тези ЗРК са без аналог в света, а с две думи- не пропускт цел.

„Триумф“ бе базиран в Сирия на 26 ноември 2015 година, след като Турция свали руския бомбардировач Су-24. Зенитно-ракетния комплекс може да поразява цели на разстояние 600 км, а да открива цели- до 400 км.

ЗРК С-300 „Фаворит“ бе доставен в Сирия на 4 октомври 2016 година за прикриване на военно-морската база в Тартус и корабите на военно-морския флот. Способен е да открива цели на разстояние до 200 км и да ги поразява на 150 км.