Генералният щаб на Русия: От 22 март РФ може да използва военна сила срещу нарушителите на примирието в Сирия

От 22 март Русия е готова в едностранен ред да използва военна сила срещу въоръжените формирования, системно нарушаващи примирието в Сирия, ако не получи отговор от САЩ на предложенията си за контрол на режима на прекратяване на огъня. Това съобщи началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской, предаде ТАСС.

Той припомни, че Русия е изпратила съответното предложение още на 25 февруари.

„При липсата на реакция от страна на САЩ на дадените предложения, Руската федерация от 22 март ще пристъпи към едностранното прилагане на правилата, предвидени в Споразумението… Подчертаваме, че военна сила ще се използва само след получаването на достоверни доказателства за системното нарушаване от въоръжените формирования на задълженията, поети в рамките на реализацията на Съвместното руско-американско заявление за прекратяване на бойните действия в Сирия от 22 февруари 2016 г. По отношение на формированията, спазващи режима на примирието, както и мирното население и гражданските обекти, военна сила няма да се използва“, каза Рудской.

По думите му руската страна е разработила и на 5 март е изпратила на САЩ компромисен проект на споразумение за контрол на режима на прекратяване на бойните действия в Сирия, а също така е предложила в максимално кратък срок да се проведат консултации на експерти, за да бъде съгласуван текстът на документа.

Рудской счита, че руско-американските консултации, състояли се в Аман на 18 март, са показали неготовност от страна на САЩ за предметно обсъждане на предложенията за контрол на режима на прекратяване на огъня в Сирия.

„Състоялите се на 18 март в Аман руско-американски консултации показаха, че американската страна не е готова за предметно обсъждане и съгласуване на текста на споразумението. Забавянето на влизането в сила на съгласуваните правила за реагиране на нарушенията на режима на прекратяване на бойните действия в Сирия е неприемливо. В резултат от провокативните действия и обстрелите там всеки ден загиват мирни жители“, заяви Рудской.